top of page
 • tim9043

NAD lanceert twee nieuwe CI-modellen : de 4-kanaals eindversterker CI-940 en de 8-kanaals eindverste

Gedurende vele jaren heeft NAD verschillende 19 inch eindversterkers aangeboden, die specifiek bedoeld waren voor de professionele custom install markt.  Helaas mochten deze modellen niet meer in de EU verkocht worden omwille van de EuP wetgeving inzake standby verbruik.

NAD lanceert twee nieuwe CI-modellen : de 4-kanaals eindversterker CI-940 en de 8-kanaals eindversterker CI-980.

nad ci980 versterker

Wat is het verschil tussen hi-fi versterkers en CI versterkers?

In essentie zijn er 4-5 details die CI-versterkers verschillend maken ten opzichte van vergelijkbare hi-fi eindversterkers:

 1. CI-versterkers hebben dikwijls ventilatorkoeling die het mogelijk maakt om ze in te bouwen.

 2. Prioriteit tussen “klankkwaliteit” and “betrouwbaarheid” wordt omgewisseld. Voor CI-versterkers is betrouwbaarheid absolute topprioriteit. Dit betekent niet dat een hi-fi versterker onbetrouwbaar is. Maar dikwijls worden vermogens- en veiligheidscircuits in CI-versterkers opgebouwd op een manier die de werkelijke hi-fi kwaliteiten van een versterkers BEPERKEN. Dus in plaats van het mogelijk te maken voor de versterker om het vermogen “op te pompen” bij lage impedantie luidsprekers, sluiten CI-versterkers dikwijls af om te vermijden dat ze oververhit geraken of kraken.

 3. Connectiviteit en instellingen: Sommige CI-versterkers hebben schakelaars aan de achterkant die toelaten dat verschillende luidsprekerkanalen op verschillende manieren geschakeld worden:

 4. Gebruik maken van één “ALGEMENE INGANG” voor alle kanalen (bvb één Bluesound Node) als bron voor alle kanalen. Heeft veel zin bvb in een restaurant waar alle luidsprekers verondersteld worden dezelfde muziek te spelen.

 5. Gebruik maken van een “LOKALE INGANG” voor ieder kanaal. Maakt het mogelijk om bvb vier Bluesound Nodes te verbinden met een 8-kanaals CI-versterker, waar ieder luidsprekerpaar/Kamer individuele muziek kan spelen van zijn eigen Node N100.

 6. Daisy chaining mogelijkheid: Dit is een uitgang van de algemene ingang op de eindversterker om het signaal van een ALGEMENE INGANG N100 te leiden naar een andere CI-eindversterker. Op die manier kan men 8 bijkomende kanalen versterken van dezelfde N100.

 7. Afzonderlijke GAIN aanpassingen voor ieder versterkerpaar.

 8. 12V trigger is een VERPLICHTING.

 9. Rack handvatten voor montage in kasten en racksystemen.

Phoenix connectoren – wtf?

Op deze beide nieuwe NAD versterkers zal u geen schroeftype/banana pluggen voor luidsprekeraansluitingen vinden. Ze gebruiken “Phoenix pluggen” , een soort industrieel type van blokconnectoren.

phoenix connector hifi

NAD heeft deze gekozen op basis van feedback van installateurs in de US. En het voordeel hierbij is dat je tijdens een installatie alle luidsprekerkabels kunt verzamelen in L+R bundels, vervolgens in de juiste lengte afsnijden, alles voorbereiden en dan bij het plaatsen van de versterker in het rack eenvoudig deze blokconnectoren aan de achterzijde van de versterker aansluiten.

Echter – de blokconnectoren die meegeleverd worden in de doos van deze versterkers zijn een standaard type pluggen.  Ze kunnen MAXIMUM 2,5 mm2 kabels opnemen. En  – zorg ervoor dat alle kernen voldoende in de gaten gestoken worden.

4 en 8 kanaals modellen :

Er zijn 2 verschillende modellen die in méér verschillen dan alleen het aantal kanalen:

CI-940 – 4 kanalen

De “kleine” 4 kanaals versie is in feite gebaseerd op de C245BEE. Dus – een analoge versterker met een vermogen van 4 x 35 watt, echt hi-fi vermogen.  Door gebruik te maken van een geschakelde voeding draait de CI-940 niet alleen koeler dan een C-245BEE, maar deze nieuwe voeding is ook zó krachtig, dat de CI-940 meer vermogen oplevert dan NAD officieel opgeeft : 4 x 86 watt (8 Ohm, 20-20.000).  Bovendien is deze opbouw veel betrouwbaarder bij lage impedanties.

 1. Kwaliteit en vermogen zijn minstens dezelfde als bij de C-245BEE plus extra CI mogelijkheden

 2. Fan cooling – blaast hete lucht uit aan de voorkant van de versterker (zorgt ervoor dat de versterker zijn warmte kwijt geraakt bij installatie in een kast)

 3. 12V trigger alsook audio signaal trigger (signaal  voeling werd verbeterd ten opzichte van deze in de C-245BEE. Deze werkt!!)

 4. Phoenix connectoren voor een gemakkelijke luidsprekeraansluiting “onderweg”.

NAD CI940 Achterkant

CI940 is een eerder eenvoudige CI-versterker met een ZEER goede klankkwaliteit (C-245BEE aan de binnenkant). Van de andere kant: voor een CI-versterker ontbreken een aantal mogelijkheden die van pas kunnen komen in een CI-systeem:

 1. Geen Globale ingangsmogelijkheid (maar je kan het ene kanaal daisy chainen naar de andere kanaalingang)

 2. Geen individuele gevoeligheidsaanpassing voor ieder paar kanalen.

 3. Data sheet en specificaties zijn hier terug te vinden : CI_940_Multi-Channel_Amplifier_Data_Sheet.pdf

Voor meer gedetailleerde informatie verwijs ik naar bijgevoegde product sheet. Deze versterker is zeker aan te raden voor gebruik met goede, kritische en duurdere inbouwluidsprekers.  Luidsprekers met moeilijke impedanties worden goed aangestuurd.

CI-980 – 8 kanalen

Dit hogere model biedt grote flexibiliteit, 8 kanalen met krachtige klasse D modules. Ze geven een vermogen van 8 x 50 watt in echt hi-fi vermogen.

 1. Fan cooling – blaast hete lucht uit aan de voorkant van de versterker (zorgt ervoor dat de versterker zijn warmte kwijt geraakt bij installatie in een kast)

 2. 12V trigger alsook audio signaal trigger (signaal  voeling werd verbeterd ten opzichte van deze in de C-245BEE. Deze werkt!!)

 3. Phoenix connectoren voor een gemakkelijke luidsprekeraansluiting “onderweg”.

 4. Algemene en locale ingangsselectie voor ieder stereopaar van kanalen

 5. Individuele gevoeligheidsaanpassing van ieder stereopaar van kanalen (maar let op : de gevoeligheidsaanpassing is zeer gevoelig. Je moet deze plaatsen tussen 1 uur en 2 uur om MIN en MAX gevoeligheid te bekomen)

nad ci980 achterkant

CI980 is een klassiek voorbeeld van een CI-versterker waar stabiliteit en flexibiliteit een hogere prioriteit hebben.

 1. Niet dezelfde klankkwaliteit als in de CI-940 – maar meer vermogen.

 2. Dit is geen “eigen NAD” klasse D constructie.  We raden ook af om de bridge functie te gebruiken. Deze versterkermodules sturen één, enkele luidspreker goed aan, maar in bridge mode zullen ze dikwijls de beveiligingscircuits activeren.

 3. Complete datasheet is hier te lezen : CI_980_Multi-Channel_Amplifier_Data_Sheet.pdf

Prijzen:NAV model nummerEAN-nummeradviesprijsNADCI980BK9900000861315 €    1.399NADCI940BK9900000861216   €    899

Eentje bestellen? Kan probleemloos, geef een seintje via onze contacteer ons pagina!

Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page