top of page
  • tim9043

De geschiedenis van domotica – Intelligentie sluipt de woning in

Surfend op het grote internet kwam ik een prachtig artikel tegen dat ik vast en zeker wou delen met al onze klanten en vrienden van Smart Living. Het artikel is origineel gepost op tweakers.net en gaat over de  “De opkomst van domotica – Intelligentie sluipt de woning in”. Een echte must read zelfs als je geen domotica enthousiasteling bent.

Hier gaan we :

Een gemiddelde woning anno 2015 staat vol met consumentenelektronica. In vrijwel elke woonruimte zijn apparaten te vinden die een stopcontact vereisen. Denk aan televisies, settopboxen, computers, maar ook aan vaatwassers, wasmachines en allerlei zaken van de verlichting tot en met de deurbel. Buitenshuis wordt het gebruik van elektronica ook steeds groter: hekken die automatisch open en dicht kunnen, antidiefstalverlichting, beveiligingscamera’s en weermeters.

In het verleden waren dergelijke apparaten niet aan elkaar gekoppeld en weinig intelligent; apparaten moesten individueel, handmatig worden in- en uitgeschakeld en bediend, en interactie tussen apparatuurkam nicht im frage. De uitvinding van de afstandsbediening was voor sommige apparaten – en luie consumenten – een uitkomst, maar veel verder dan bijvoorbeeld een timer op de wasmachine kwamen de meeste elektronicabedrijven niet.

Domotica, ook vaak omschreven als huisautomatisering, is een segment binnen de consumentenelektronica dat iets aan deze situatie poogt te doen. De doelstelling van domotica is om met behulp van slimme diensten en technologie het woongemak te vergroten, energie te besparen, gemakkelijker te communiceren en de veiligheid te verbeteren. Daarnaast kan domotica een uitkomst zijn voor mensen met bepaalde beperkingen.

wasmachine lummen domotica

De markt voor domotica groeit inmiddels rap. Bedrijven duikelen over elkaar heen met allerhande producten en diensten in een nog deels onontgonnen markt, waarop potentieel veel geld is te verdienen. Wat kan er nu precies met domotica? In deze eerste achtergrond schetsen we de contouren van het domoticawerkveld en bekijken we de ontstaansgeschiedenis en snelle groei van de afgelopen jaren. Vervolgens gaan we in op de uiteenlopende protocollen en standaarden.

Lees verder via deze link

Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

20 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page