Ik verwonder me nog iedere dag over de ontelbare toepassingen die mijn smartphone me aanbiedt. Ik gebruik Runkeeper om mijn aantal gelopen kilometers bij te houden, ik gebruik de Fintro app om mijn betalingen te doen, mijn mail staat om de 5 minuten te knipperen dat ik een nieuwe mail heb, met mijn Control4 domotica app bedien ik mijn volledig appartement en met mijn camera bewaking appplicatie hou ik mijn appartement in het oog als ik op verplaatsing mijn twitter berichten aan het nalezen ben.
Zonder dat ik het goed door had, heeft mijn smartphone heeft heel invloed op mijn zakelijk en privé leven. Al die apps die verbonden zijn met andere toepassingen zoals een hartslag meter, de bank servers met Fintro, mijn domotica systeem en mijn netwerk camera’s. Het doet me toch wel nadenken over de fantastische tijd waarin we leven en het feit dat alles met elkaar verbonden is. Daarom wil ik graag iets vertellen over de mogelijkheden van connectiviteit.
Welkom bij “The internet of things”
De term Internet of Things (laten we het even IoT noemen), is een ecosysteem waarin elektronische toestellen en alledaagse apparaten, zoals koelkasten, thermostaten, of lampen, verbonden zijn met een netwerk en met elkaar communiceren via een hele resem aan methodes zoals bluetooth en wifi. Adviesbureau Mckinsey omschrijft IoT als “apparaten die hun omgeving kunnen monitoren, toestanden kunnen doorgeven, opdrachten kunnen ontvangen en zelf actie kunnen ondernemen op basis van parameters (of informatie) die ze ontvangen.
Laten we beginnen met een klassiek maar goed voorbeeld : De slimme koelkast.
Een zeer bekend voorbeeld van een Internet of Things apparaat is toch wel de “slimme koelkast”. Dit apparaat geeft een waarschuwing als je items in de koelkast hebt gestockeerd waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Is je soja melk bijna op ? Je koelkast gaat even online en bestelt een nieuw pak. Warm in de zomer? Dankzij “IFTTT” technologie merkt de koelkast dit op en plaatst een bestelling van een extra pak cola zero.
Euhm. “IFTTT” technologie ?
IFTTT staat voor “IF This, Than That”. Met deze clouddienst kan je op eenvoudige kleine geautomatiseerde scripts maken die uitgevoerd worden om bepaalde handelingen makkelijker te maken. Concreet voorbeeld is bijvoorbeeld
‘’If current condition changes to rain, send me a notification’’.
Als het dan begint te regenen krijg je een melding (via een pushbericht, e-mail of bijvoorbeeld een SMS) op bijvoorbeeld je smartphone. Nu hoor ik jullie al zeggen, dit is toekomst muziek. Misschien wel. Maar het val best wel mee. De slimme koelkast is helemaal nog niet koop maar de Aziatische technologie bedrijven zoals LG en Samsung zijn wel volop bezig met de ontwikkeling. Dit is een gekend feit.
Andere (reeds beschikbare!) voorbeelden van bestaande IoT-apparaten zijn de intelligente “Hue” lampen van Philips. Met een app op je smartphone kun je tot tientallen lampen tegelijk bedienen. Maar dat is niet het enige, je kunt ze ook koppelen aan je muziek daarna gaan de lampen zich automatisch aanpassen aan de sfeer van de muziek en de sfeer van je woning.
Hoe gaan we die apparaten besturen?
Als je koffiezet en je wasmachine binnenkort verbonden zijn met het internet moet je die natuurlijk ook allemaal gaan bedienen, daar hebben wij met Smart Living al genoeg oplossingen voor. Control4 is bijvoorbeeld zo een automatisatie merk waardoor je op eenvoudige wijze al je apparaten met elkaar kan verbinden. Google heeft onlangs zelfs aangekondigd dat ze hun thermostaten beschikbaar gaan maken op het Control4 platform. Dit wilt eigenlijk gewoon zeggen dat het mogelijk wordt dankzij software om een koppeling tussen de Nest applicatie op de smartphone, de fysieke thermostaat zelf en je eigen centrale verwarming ketel.
Misschien moet je dan toch wel even gaan nadenken over de opleiding van een elektricien. Een elektricien moet een vakman worden gespecialiseerd in netwerk technieken en met een stevige IT kennis lijkt me. Hij moet op de hoogte zijn van IoT en cloud diensten. Dat lijkt me toch wel een minimum tegenwoordig.
Alles staat met elkaar in verbinding
Feit : Op dit eigenst moment zijn er ongeveer een tien miljard toestellen met elkaar verbonden dankzij het internet. Bureaus die zich specialiseren zoals Gartner schat dat dit aantal alvast in 2020 gegroeid gaat zijn tot 26 miljard.
Het “Internet of Things” is volledig uit zijn voegen aan het barsten dankzij de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Denk maar even mee, sensoren voor “van alles en nog wat” zijn betaalbaar geworden. Qua vormgeving zijn ze veel kleiner geworden wat de doorslag geeft om dit in te bouwen in een diversiteit van apparaten. Combineer daar nog een constante internetverbinding bij en dan worden de mogelijkheden voor data te verwerken eindeloos.
Standaardisering
Een hele hoop grote bedrijven uit de Smart Living sector, waaronder Intel, Broadcom en Samsung Electronics, onthulden een tijdje geleden een nieuwe vzw (een non-profit groep) genaamd : “het Open Interconnect Consortium (OIC)”, dat standaarden en certificaten wil ontwerpen voor toestellen die deel uitmaken van het Internet of Things.
Al deze bedrijven zijn het erover eens: het is zeer belangrijk voor de adoptie en vooruitgang van het internet der dingen dat er nieuwe standaarden op poten worden gezet. “Als je je niet verzamelt rond bepaalde standaarden, zal dat de verspreiding vertragen en zal het industrieën beletten om deel te nemen en de voordelen te plukken van deze nieuwe technologieën”, zegt Doug Fisher, hoofd van Intels software en services-groep. OiC wil zich eerst concentreren op de thuis- en kantoortoepassingen, om vervolgens uit te breiden naar andere ruimtes, zoals toepassingen in auto’s.
Het brein
De intelligentie achter het internet der dingen is een cloud omgeving. En dan meer specifiek de algoritmes en formules die gebruiken maken van kunstmatige intelligentie, die losgelaten wordt op een enorme hoeveelheid geïntegreerde data en gegeneerde events.
Welkom bij big data
Big data gecombineerd met realtime analyse van grote hoeveelheden en gestructureerde en ongestructureerde data zullen de “files rouge” vormen bij de implementatie van de “Internet of Things” op een grote schaal. Dankzij machine learning (dit is een techniek waarbij je dankzij een computerbrein een apparaat kunt leren nadenken en zelfs bv. parameters voor data kunt laten bepalen) kunnen we trends gaan ontdekken en daardoor bijvoorbeeld dankzij software geïnstalleerd in domotica systemen, trends in een woning te laten ontdekken en voorspellingen kunnen laten doen.
Een laatste concreet voorbeeld : dus, als de temperatuur sensor in je woning boven een bepaalde maximum waarde stijgt zal je woning een seintje doorgeven aan je HVAC systeem wat op zijn beurt een analyse gaat doen en daardoor een suggestie van temperatuur zal doen in de woning. Indien gewenst neemt het gehele systeem deze taak automatisch over zoals de Control4 domotica systemen al reeds kunnen.
Ik vind het alleszins fascinerend. Ik kan dan ook echt niet wachten tot we enkele jaren verder zijn en echt onze volledige woning via “IFTTT” kunnen gaan aansturen.
Origineel artikel op mijn persoonlijke blog : http://sevenants.be/2014/09/the-internet-of-things/
Dit artikel is meer dan 7 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.
Comments