top of page
tim9043

Hier is Matter; the future of the smart home


Wat is Matter?

Bekijk het als een samenwerking tussen enkele tech giganten. In 2019 vormden Apple, Google, Amazon, de Zigbee Alliance en andere prominente smart home-bedrijven een nieuwe werkgroep genaamd Project Connected Home Over IP of Project CHIP. Superleuke naam voor de nerds zoals me zelf, maar niet echt commercieel klinkend. Het doel van dit project was om een ​​uniforme en standaardaanpak te creëren die fabrikanten van slimme huizen kunnen volgen om hun apparaten compatibel te maken met alle ecosystemen.

Want zeg nu zelf, – ik denk dat ik mezelf in de categorie doorgewinterde smart home liefhebbers mag plaatsen – , maar zelfs dan ontdek je nog elke dag een nieuw protocol. En is het verwarrend wat met wat nu kan samenwerken.

De smart home (iot markt) zit op dit moment zo in elkaar dat als je aan een bepaald ecosysteem wilt voldoen, bijvoorbeeld Homekit – je bepaalde criteria van Apple moet handhaven en daardoor een kleine lijdensweg als kleine fabrikant moet afleggen. Wil je dan weer in het Google of Amazon systeem zitten – start heel dit slopend proces opnieuw.


matter protocol

Snellere ontwikkeling

Dus voor die vele kleinere, (startup) bedrijven die niet veel middelen tot hun beschikking hebben, maakt dit het duur en tijdrovend om te doen. Daarom zijn apparaten die compatibel zijn met alle drie de ecosystemen doorgaans moeilijker te vinden. Het andere aspect is de consumenten kant van het verhaal. Voor ons technisch onderlegde (mag ik zeggen nerdy?) mensen lijkt het voor de hand liggend en duidelijk welke apparaten wel of niet compatibel zijn met elkaar. De meeste verpakkingen hebben labels die aangeven of dat apparaat “werkt met Alexa”, of “werkt met Google Assistant”, of HomeKit-gecertificeerd is. Maar als ik naar mijn partner kijk, verzot op haar Homekit snelkoppelingen op haar telefoon – heeft ze geen idee hoe dit tot stand is gekomen.

Dus als we willen dat domotica mainstream wordt, moeten we ons verplaatsen in de schoenen van de gemiddelde consument. Jan met de pet. En laten we een kat een kat noemen, de meeste consumenten weten nauwelijks hoe ze hun telefoon kunnen gebruiken, laat staan wat een smart home eco systeem zou zijn.

Hier komt Mater

Dus door een gestandaardiseerde criteria te hebben waar fabrikanten naar toe kunnen werken, zouden we meer en meer apparaten moeten zien die compatibel zijn met alle ecosystemen, wat betekent dat de gemiddelde consument vermoedelijk elk nieuw apparaat zal kunnen kopen en dat het gewoon zal werken met alle andere apparaten die ze toevallig in huis hebben.

Dan denk ik bijvoorbeeld aan de bekende Nest Thermostaat, Ring deurbel, Netatmo Luchtmeting

Belangrijk om te weten dat vele mensen project CHIP, Matter dus – in het begin verwarden met een gehele connectiviteitsstandaard – wat het dus niet is. Toen het eind 2019 voor het eerst werd aangekondigd, dachten de meesten van ons dat het ongeveer 2 jaar zou duren voordat we apparaten zouden zien die deze nieuwe standaard zouden volgen.

Hoe dan ook, in 2020 hoorden we heel weinig nieuws over de voortgang van Project CHIP. Omdat het om te beginnen een soort project achter de schermen was en de wereldwijde pandemie, dacht niemand er echt iets van. Uit het niets in mei 2021, een maand of twee geleden waren er plots vele nieuwsberichten. Ten eerste is de Zigbee Alliance omgedoopt tot de Connectivity Standards Alliance, vermoedelijk omdat Zigbee in feite wordt afgeschaft ten gunste van Thread.


zo werkt matter

Naamsverandering CHIP naar Matter

Het andere nieuws was dat Project CHIP hun naam officieel heeft veranderd in Matter. Ze hebben ook hun nieuwe logo onthuld, dat op alle producten zal staan ​​die Matter-gecertificeerd zijn. Hoewel ik de naam zelf prima vind, maak ik me oprecht zorgen over hoe algemeen de naam is en wat de impact ervan zal zijn op SEO en andere soortgelijke aspecten.

De belangrijkste principes van Matter zijn “eenvoud, interoperabiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid”wat in lijn is met de kenmerken en aspecten die eerder zijn besproken in de CHIP alliantie.

Zigbee is dood, afgelopen en voorbij

Matter-gecertificeerde apparaten gebruiken WiFi en Thread als netwerklagen en gebruiken BLE (Bluetooth Low Energy) voor inbedrijfstelling. Voor zover ik weet, is Zigbee eigenlijk dood. Aangezien Thread eigenlijk erg lijkt op Zigbee, maar écht wel beter is, is er geen reden voor bedrijven om het in de toekomst te blijven gebruiken.

De bewoording is hier echter nogal interessant: “De eerste specificatie-release van het Matter-protocol zal draaien op WiFi- en threadnetwerklagen”. Betekent dit dat we in de toekomst compatibiliteit met Z-wave kunnen zien? Of laten ze het gewoon open op deze manier in het geval dat er over 5-10 jaar een nieuwer protocol opduikt en het kan draaien om dat ook te implementeren? Ik weet het echt niet, maar zou graag van ze horen om meer te weten te komen.


zigbee is dood

Oké, maar wat betekent dit allemaal voor mijn slimme huis?

Laten we meteen wat dingen ophelderen. Als je al smart home-apparaten hebt, gebeurt er niets met hen. Ze blijven gewoon werken zoals ze zijn. Dit is allemaal voor nieuwe producten in de toekomst. Sommige producten zullen daadwerkelijk worden bijgewerkt om Matter te ondersteunen met een firmware-update, zoals Philips Hue, wat volkomen logisch is als we naar hun situatie kijken.

Philips Hue is compatibel met alle ecosystemen, groot en klein. Dit betekent dat ze in principe al aan de verschillende criteria van alle drie de grote ecosystemen hebben voldaan, wat eigenlijk het enige is dat Matter wil vereenvoudigen. Het zou me zelfs niet verbazen als alle apparaten die compatibel zijn met alle ecosystemen, zoals Lutron, KNX, Wemo en anderen, ook met een firmware-update komen om aan te tonen dat ze Matter-gecertificeerd en compatibel zijn.


matter domotica

Nieuwe apparaten?

Betekent dit dat je alle nieuwe apparaten moet kopen? Nee, absoluut niet. Als al jouw huidige apparaten in jouw huidige configuratie werken, hoef je ze niet te vervangen. De enige reden waarom je een van je apparaten zou willen vervangen, is als ze niet allemaal volledig compatibel zijn met elkaar. Misschien heb je bijvoorbeeld een beveiligingscamera die het enige apparaat is dat niet HomeKit-compatibel is, en er wordt een nieuwe uitgebracht die Matter-gecertificeerd is, en je wilt deze kunnen integreren met de rest van je HomeKit-configuratie, dat zou een geldige reden zijn om een ​​nieuw apparaat te kopen.

Een ander ding om te onthouden is dat dit niet betekent dat alle smart home-apparaten in de toekomst Matter-gecertificeerd zullen zijn. Als een bedrijf om wat voor reden dan ook een bepaald ecosysteem niet wil ondersteunen, hoeft dat ook niet. Ze kunnen hun product nog steeds ontwikkelen volgens de criteria van één ecosysteem. Dus als Ring niet wil dat hun deurbellen werken met een ander ecosysteem dan dat van Amazon, hoeven ze dat niet te doen.

Conclusie

Wat Matter wil bereiken, is om net zo alomtegenwoordig te zijn als wifi. En meer bepaald hun logo. Ze willen dat consumenten dat logo op de verpakking van een IOT product zien en meteen weten dat het werkt, ongeacht welke ecosysteem ze in huis hebben. Een ding om te onthouden is dat dit zeker geen instant succes zal zijn. We gaan pas eind dit jaar de eerste apparaten zien en het zal waarschijnlijk tot aan het vakantieseizoen van 2022 duren voordat we de meeste nieuwe apparaten dit nieuwe systeem gebruiken.

In alle opzichten staat Matter klaar om het slimme huis een eenvoudigere plek te maken, voor zowel fabrikanten als consumenten.

Het andere aspect dat naar mening een interessante toekomst en standaard zal worden is Thread. Maar daar vertel ik meer over in een ander artikel.

184 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page