top of page
  • tim9043

Welke televisie technologie gaan we moeten kiezen in 2015?

Als CES2015 ons één ding geleerd heeft, is dat er véél meer 4K Ultra HD televisies gaan verschijnen, OLED nu wel echt bijna klaar en Nano Kristal Technologie aan een stevige opmars bezig is. Wat hebben we geleerd van CES2015? De 4K Ultra HD televisie markt is volwassenen geworden, maar de content heeft nog een lange weg te gaan. CES, de jaarlijkse Consumenten Elektronica Show (die altijd in het begin van ieder jaar wordt gegeven en dan ook nog eens in het fantastische Las Vegas) gaat voor vele mensen nog steeds over televisies. De nieuwste televisies, de laatste nieuwe technologie en de meest sterke uitspraken. Dit jaar heeft CES voor vele mensen weer niet teleurgesteld in termen van innovaties en uitspraken door fabrikanten. Er waren veel te grote televisies, super dure televisies en televisies, wel, die een tikje anders zijn dan de rest.

Hier is een overzicht (gebaseerd op verschillende persberichten en berichten op social media) van de meeste interessante televisie trends van CES2015 en enkele voorspellingen hoe de televisiemarkt het komende jaar er gaat uitzien.

samsung ultra wide hd televisie

Toys for Boys – Samsung hun ultra wide ultra hd televisie.De opkomende strijd : OLED vs. Nano Kristallen

Voor de die-hard video enthousiastelingen onder ons was de teloorgang van plasma televisies in 2014 een harde dobber. Nu plasma technologie compleet voorbij is zal iedereen naarstig opzoek gaan naar een vervangende ervaring voor deze compleet out dated technologie. De meest beloftevolle technologie zou dan wel eens OLED (Organic Light Emitting diode) kunnen zijn.

In 2014 hebben zowel LG als Samsung hun OLED televisies gelanceerd, maar LG was degene die er meer pixels (euhm, lees inspanningen) ingestopt heeft…. Samsung is volgens de typische “Samsung-Way” hun eigen pad ingeslagen en zet alles op alles en houdt vast op SUHD technologie, wat in 2015 wilt gaan (niemand heeft echt een concreet antwoord) zeggen dat je een LED display hebt met een Nano Kristallen laag er over heen met specifieke kenmerken. Maar vooraleer we meer vertellen over Nano kristallen (soms ook wel eens Quantum Dot technologie genoemd) moeten we even kijken naar de plannen van LG en hun OLED technologie. In 2015 lanceert LG zeven nieuwe OLED displays, allemaal in de 4K Ultra HD resolutie en in schermmaten van 55” tot 77” (zowel vlakke als gebogen schermen, maar ook een model met een flexibel scherm).

lg flexibel

LG’s flexibel 4K OLED TV scherm


De stand van LG op CES2015 was van boven tot onder geplaveid met OLED televisies (en dat moet een aardige duid gekost hebben aangezien deze technologie nog altijd niet goedkoop is). In een hoekje van deze stand was een vergelijking te zien tussen OLED televisies en “standaard” 4K LED LCD televisies. De verschillende reporters ter plaatste getuigden dat de OLED technologie er als het meest perfecte beeld uit de testen kwam. (ik kan daar zelf over getuigen!) OLED technologie is zeer helder en geeft prachtige zwart waardes. Dit komt uiteraard omdat OLED technologie toelaat pixels aan of uit te schakelen. Vandaar dat de Plasma enthousiastelingen zo lovend zijn over OLED technologie.

Panasonic heeft eveneens uitgepakt met een 4K OLED televisie. Wel enkel en alleen als prototype en heeft er niet echt veel over verteld. Waarschijnlijk zullen ze dit toestel niet dadelijk gaan commercialiseren. Sony heeft bijvoorbeeld in 2013 ook 4K technologie laten zien maar het gebeurde pas in 2014 dat ze 4K technologie in productie gezet hadden. Samsung wil dus uit pakken met SUHD televisies om een tegenaanval te kunnen in t zetten tegen het opstandig gedrag van LG en hun OLED technologie. Bij Samsung zijn ze er zelf nog niet uit waar de S voor staat in SUHD. Of niemand kan toch een degelijke uitleg verschaffen. SUHD televisies verschillende van conventionele LED LCD toestellen omdat ze kwantum dot  of Nano kristal technologie gebruiken.

samsung suhd nano

Samsung SUHD TV met nano kristallen technologie


Met dit type technologie wordt een microscopische laag gecoat over het display. Deze laag bevat kristallen die ongeveer 5 tot 20 nanometer groot zijn. (een nanometer is klein, heel klein) Wanneer je elektriciteit op deze kristallen zet, geven deze licht en dat licht geeft kleur naarmate de grote van het kristal. Het voordeel van dit systeem is dat Nano kristallen ervoor zorgen dat je je beeld helderder en kleurrijker krijgt. LG heeft ook aangetoond dat ze ook Nano kristallen technologie hebben klaar staan maar zweren trouw met OLED als de beste technologie ter wereld. Samsung beweert dat hun Nano kristal technologie evengoed beeld geeft als de OLED televisies maar dat hun technologie minder kost. (geen van beide bedrijven heeft al prijzen gecommuniceerd).

Samsung wil dit jaar nog 3 reeksen op de markt brengen met Nano kristal technologie. Gaande van 48 inch tot 88 inch.

Wat hebben we nog geleerd? 4K Ultra HD domineert en het gaat niet altijd over resolutie.

Het andere grote nieuws ging uiteraard alleen maar over 4K. In feite moest je bij de fabrikanten echt opzoek gaan naar toestellen die geen 4K waren. Op de pers conferenties zweerden al de fabrikanten dat vanaf 2017 4K technologie meer dan de helft van de verkopen van de flatscreens zullen zijn. Enkele fabrikanten waren zelfs zo dapper om te vertellen dat ze 100cm (40 inch) toestellen met 4K gaan produceren.

We kunnen nu al gerust zeggen dat 4K Ultra HD niet de markt gaat domineren in 2015. Wat we wel mogen zeggen dat het de boodschap van het jaar gaat worden. LG alleen al komt met 32 nieuwe 4K Ultra HD televisies op de proppen dit jaar en dat zal ongeveer 60% van hun gamma zijn.

Sharp heeft 5 nieuwe 4K Ultra HD televisies getoond (en zij waren degene trouwens degene met het 40” model) en die zullen starten vanaf +/- €599. Hun UH30 gamma (komt er aan én ziet er waanzinnig uit) is zelfs THX 4K goedgekeurd en heeft onder andere een heel interessant 80” toestel in het gamma zitten. Panasonic is niet meer wat ze geweest zijn, het lijkt wel dat ze meer geloven in haardrogers en microgolf ovens maar zij ook komen met 9 4K Ultra HD toestellen op de proppen.

Sony toonde ook hun nieuwe 4K Ultra HD toestellen beginnende met de X900 reeks. Opvallend kenmerk, deze toestellen zijn FLINTERDUN. Een iPhone is zelfs dikker dan de X900 reeks. De X900 serie zal dan ook uitgerust zijn met de nieuwe X1 processor, wat dit wilt zeggen weet nog niemand, want Sony geeft geen product speficaties weg (op dit moment) van hun processor. Het enige commentaar wat ze gaven was dat het een perfecte processor was voor upscaling en kleur te verbeteren.

Panasonic en Sony pakten ook met 4K Ultra HD camcorders, zo dat thuis gebruiker hun eigen 4K content kunnen opnemen. De goedkoopste camcorder was de Sony FDR-X1000V en kost slechts 500$

Iedereen keek ook naar Sharp omdat we gewoon zijn van hun dat ze altijd toch net een tikje anders willen doen. En dit jaar stelden ze zeker weer niet teleur. Ze hebben een televisie voorgesteld die ze noemden “Beyond 4k” of “’s werelds hoogste resolutie 4K Ultra HD televisie”. Echt sexy is het kind niet genoemd. Maar Sharp maakt gebruikt van hun bekende pixelsplit technologie. In een specifiek 80” toestel steekt Sharp ook nog eens hun bekende gele subpixel om dan 167 procent meer pixels te kunnen generen in diezelfde 4K resolutie (toveren met pixels)…

sharp beyond 4k


Moraal van het verhaal?

Nu 4K televisie toestellen aan hun opmars bezig zijn en bij de meeste Mediamarkten, televisieboeren en Vandenborres in de rekken hangen, mogen we er van uitgaan dat het een technologie zal zijn die toch enkele jaren gaat blijven. We moeten er wel bij zeggen dat 4K Ultra HD content op dit moment schaars is. Streaming diensten zoals Netflix zullen meer en meer 4k content gaan toevoegen maar Telenet, Proximus en andere Belgische providers zullen achterop gaan hinken. Misschien is er dan ruimte voor 4K op bluray discs? Dat kan, Ultra HD Blurays komen er ook weer aan. Panasonic is wel de enige op dit moment die een protoype kon laten zien op de CES2015 beurs. Hopelijk zien we deze toestellen onder de kerstboom van eind 2015 liggen. Wordt vervolgd.

Dit artikel is meer dan 7 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page