top of page
  • tim9043

Welk alarminstallatie is het veiligst voor je woning?

Heb je ooit al eens overwogen om bij je thuis een alarminstallatie te plaatsen? Of heb je er misschien al eentje? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat de keuze enorm is. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen op de markt om je woning te beschermen tegen ongewenst bezoek. Wanneer je shopt naar zo’n systeem, zijn er drie pijlers om rekening mee te houden: de verschillende mogelijkheden van je alarm, de installatie ervan en de wijze waarop het systeem communiceert met de buitenwereld.

alarmsysteem rookmelder

Wat doet een alarmsysteem?

De mogelijkheden van een alarminstallatie variëren. Er zijn systemen die enkel basisbescherming bieden en bestaan uit (magneet)sensoren aan ramen en deuren die verdachte bewegingen kunnen detecteren. Andere alarmen zijn dan weer uitgerust met bijvoorbeeld toegangscontrole en bewakingscamera’s, zodat je steeds kan zien wie er je woning binnenkomt en wat er binnen allemaal gaande is. De veiligheid van je woning, dat draait echter om meer dan alleen maar inbraakpreventie. Veel systemen zijn daarom ook uitgerust met bijvoorbeeld rookmelders of CO2-detectoren. De meest geavanceerde systemen bieden daarnaast ook uitgebreide domotica-oplossingen, die tegenwoordig zelfs met je smartphone of tablet te besturen zijn.

Zelf installeren of laten installeren

De installatie vergelijk je best met die van een internetmodem of een decoder voor digitale tv: ofwel installeer je alles zelf, ofwel laat je je systeem installeren door een professional. Check wel even of deze professional erkend is door de overheid, een verplichting in België! De duurdere en complexere systemen worden meestal voor je geïnstalleerd, terwijl de goedkopere oplossingen die je in de elektrozaak kan vinden, Do-It-Yourself zijn. Sommige fabrikanten laten je zelf kiezen. Is een duurder systeem voor jou een optie, dan raden wij aan dit te laten installeren door een professional. Die zorgt ervoor dat alles goed is afgesteld en geeft je duidelijke instructies mee.

draadloze magnetische sensoren

Drie manieren om je te alarmeren

Vroeger bestond het voornaamste onderscheid tussen alarmsystemen erin of je koos voor sensoren die via bedrading aan elkaar waren gekoppeld of draadloos. Tegenwoordig zijn de sensoren van een alarmsysteem in de meeste gevallen draadloos met elkaar verbonden. Het grote onderscheid vandaag de dag situeert zich in de wijze waarop een alarmsysteem met de buitenwereld communiceert. Wanneer er iets gebeurt, wil je er zeker van zijn dat je (via smartphone of tablet) en/of het controlecentrum goed gealarmeerd wordt. Dit kan via drie verschillende manieren:

Via de vaste lijn

Het systeem dat we al decennialang kennen. Hierbij is een controlecentrum vereist. Je systeem gebruikt een vaste telefoonlijn om te communiceren met het controlecentrum wanneer het alarm wordt geactiveerd. Binnen dit systeem bestaan er nog alternatieven met bedrading, maar ook hier zijn de meeste fabrikanten overgeschakeld naar draadloze sensoren. Dit betekent dat alle sensoren in je woning draadloos met elkaar communiceren. Er dient enkel ergens een hub geïnstalleerd te worden waarop je vaste lijn is verbonden.

draadloos alarmsysteem met app

Via de gsm-mast

Dit is een iets geavanceerdere technologie, die doorbrak begin jaren 2000. Alle sensoren van je systeem zijn draadloos met elkaar geconnecteerd. Je systeem gebruikt een mobiele gsm-verbinding om te communiceren met jouw smartphone of het controlecentrum wanneer het alarm wordt geactiveerd. Deze manier is vaak sneller dan een vaste lijn, en je loopt niet het risico dat je systeem faalt wanneer de telefoonlijn uitvalt (of de telefoonkabels worden doorgeknipt!).

Via de internetverbinding

De modernste technologie, doorgebroken eind jaren 2000. Je systeem gebruikt je internetverbinding om te communiceren met jouw smartphone of het controlecentrum wanneer het alarm wordt geactiveerd. Het werkt maar liefst vier keer sneller dan een vaste lijn en is goedkoper dan een systeem dat via een gsm-verbinding werkt.

welk alarmsysteem draadloos

Een systeem dat werkt via een internetverbinding dus?

Ja en neen. Het is waar dat het gebruiksgemak en de mogelijkheden van zo’n systeem zeer groot zijn. Maar, zoals we in ons artikel over smart locks al rapporteerden: als een dergelijke communicatie via het internet verloopt, geef je mensen met slechte bedoelingen natuurlijk een extra kans om binnen te geraken. Een recent rapport van HP hierover spreekt boekdelen: van de tien systemen met een internetverbinding die werden getest, waren maar liefst alle tien kwetsbaar voor het zogenaamde hacken van je account. De grootste problemen? Die liggen vooral bij de authentificatie, autorisatie en encryptie van je gegevens.

Bij elk alarmsysteem is voorzichtigheid geboden

Wired.com bericht over toestellen die de radiofrequentiesignalen van alarminstallaties kunnen onderdrukken of verstoren. Niets nieuws onder de zon en een probleem waarvoor ook de traditionele systemen vatbaar zijn, maar nog steeds belangrijk om rekening mee te houden. Met andere woorden, geen enkel systeem is 100 % veilig. De overgrote meerderheid is nog steeds vooral ontwikkeld om simpele inbraken te voorkomen.

De oplossing? Kies bij een systeem dat met je internetverbinding communiceert voor een heel sterk wachtwoord. Je sluit niet alle mogelijke problemen uit, maar toch al heel wat. Voor de rest: niet té onzorgvuldig worden (“we hebben toch een alarm”), verschillende types systemen installeren (als je het budget hebt tenminste), of gewoon nog even afwachten. Het klinkt gek, maar de technologische vooruitgang van het overal en altijd verbonden zijn, katapulteert ons qua veiligheid tien jaar terug in de tijd. Waar echter quasi iedereen het over eens is: uiteindelijk zullen de fabrikanten van deze toestellen wel met de oplossing komen.

Ook een alarm systeem laten installeren? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie en een demonstratie!

Dit artikel is meer dan 5 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page