top of page
  • tim9043

Waarom je de scherpte functie van je televisie helemaal moet uitzetten

Je zou denken dat de scherpte instelling van je televisie het detail zou verbeteren van je beeld. Immers de naam geeft je toch het vermoeden dat dit het zou moeten doen. Maar in realiteit versterkt het vervormingen, waardoor je scherpte achteruit gaat. Waarschijnlijk moet jij op jouw televisie de scherpte instelling helemaal op nul zetten.

“Als je de instelling -scherpte- van je televisie verhoogt, wordt je beeld automatisch scherper toch?” Neen, helemaal niet, het is zelfs het omgekeerde.

De instelling “Sharpness” (of Scherpte) is een van de standaard instellingen op elke televisie, en zijn naam moedigt ons aan om hem helemaal op het maximum te zetten. Immers, wie wilt er niet het scherpste beeld mogelijk? Het probleem zit hem net, dat deze instelling, eigenlijk helemaal geen detail versterkt en zelfs in de meeste gevallen rare vervormingen toevoegt aan jouw beeld.

Eigenlijk moet je deze instelling helemaal uitzetten, voornamelijk als je hoge kwaliteit content naar je televisie wilt sturen. Met hoge kwaliteit content bedoelen we Blu-ray schijven, HDTV, video games, sommige HD streaming oplossingen (Netflix, …) en zo verder. Lees even verder, we leggen je piekfijn uit waarom.

samsung scherpte instellen

Een screenshot zonder de scherpte instelling aangezet


philips ambilight scherpte instellen

Een screenshot mét de scherpte instelling ingeschakeld. Kijk naar de contouren rond de gebouwen. Sharpness versterkt de verkeerde informatie


Sharpness wil eigenlijk zeggen edge enhancement.

Op bijna alle televisies zal de scherpte instelling eigenlijk “edge enhancement” moeten noemen. Dat is exact wat het doet. De contouren in het beeld zijn versterkt, voornamelijk waar de pixels heel fijn worden. Dit zorgt ervoor dat ze meer uitgesproken worden. Kijk naar de twee beelden bovenaan, op het eerste beeld is de scherpte instelling compleet op nul gezet. Op het tweede beeld hebben we de sharpness verhoogd en hierzie je onmiddelijk dat de vervormingen rond de gebouwen zijn toegenomen.

De foto hieronder is dan een close-up van het beeld waar we de sharpness verhoogd hebben.

sony scherpte instelling

Zoals je kan zien verschijnt er een soort van witte gloed rond de contouren van de gebouwen. Dit is exact hetgeen wat de scherpte instelling van jouw televisie doet.

Het probleem is dat deze gloed, origineel niet aanwezig is en vervangt iets wat daar zou moeten zijn. Op dit beeld lijkt het geen groot probleem te zijn, maar met de meeste content (met high-definition content bijvoorbeeld) zorgt deze instelling ervoor dat de kwaliteit van het beeld achteruit gaat. In de meeste gevallen zorgt deze instelling er zelfs voor dat er een soort van ruis bij aan het beeld wordt toegevoegd. Je moet maar eens terug kijken naar het originele beeld waar we de scherpte compleet hebben uitgezet.

Is “edge enhancement” dan iets slecht? Wel, neen, het voegt iets specifiek toe aan het beeld. Het geeft de illusie van meer detail. De meeste televisie toestellen hebben deze instelling standaard aan staan, dus zijn we waarschijnlijk gewoon van naar dit type beeld te kijken.

In feite, beelden die niet door de edge enhancement processor zijn gegaan kunnen zelfs wat “platjes” lijken. Maar in realiteit, de beelden zonder edge enhancement bevatten meer detail, omdat het alle pixels laat zien. Wat willen we daar mee zeggen, je gaat duidelijker de rimpels op iemand zijn gezicht zien en de gaten bijvoorbeeld in een muur. De fijne texturen van een beeld worden simpelweg terug zichtbaar.

Zijn er andere instellingen dan?

Naargelang het type of merk televisie (of projector) zijn er meerdere instellingen die het beeld kunnen verbeteren (of verslechteren). Er kunnen een variteit aan mogelijkheden zijn om dingen zoals edge enhancement aan of uit te zetten.

Er zijn verschillende manier om het beeld dan ook te verbeteren zonder terug te grijpen naar edge enhancement. Bijvoorbeeld, Darbee doet een fantastische job om het beeld scherper te maken zonder problemen op het scherm te veroorzaken. Epson Super Resolution doet dit ook en Sony X Reality doet dit idem, maar je zult wat tijd moeten spenderen aan het instellen van deze toestellen.

Onze tip? Schakel deze instellingen uit. Contacteer firma’s die gespecialiseerd zijn in het calibreren van televisie toestellen.

Probeer het zelf alvast even uit, ga naar de instellingen van je televisie, zoek de scherpte instelling en speel met de waarde. Je zult merken dat het beeld verslechterd of verbeterd naargelang de instelling. Maar als het beeld er toch beter uitziet met de scherpte op maximum … wel het is jouw televisie!

Denk ook eens na over de bron

Soms, zit edge enhancement in de bron. Dit was voornamelijk te zien op de eerste DVD schijfjes. Als het in de bron ingebakken zit dan is er niets wat je er kan aan doen. Maar hou er rekening bij als je met deze instelling bezig bent dat je ook eens een andere bron probeert vooraleer je de instellingen definitief vastlegt.

TV fabrikanten zijn er namelijk verzot op, op de instelling edge enhancement en dit voornamelijk omdat hun televisie scherm er plots gedetailleerd van ver uitziet in de supermarkt of winkel waar je voor een televisie gaat kijken.

In sommige gevallen zijn er zelfs bronnen, zoals kabel televisie of VHS cassetten waar deze instelling het beeld beter kan maken. Deze specifieke bronnen hebben om te beginnen al een lage resolutie waardoor ze zonder deze instelling op de flatscreen er zeer slecht uitzien.

Wat als je deze instelling niet kan uitschakelen?

Sommige televisie toestellen, voornamelijke oudere toestellen, hebben deze instelling ingebakken aanstaan. Zelfs sharpness op nul zetten en elke instelling manueel wijzigen zal er nog steeds voor zorgen dat er één of de andere processor ervoor zorgt dat het beeld nog gemanipuleerd wordt. Vorig jaar waren er toestellen van Vizio waar het onmogelijk was om deze instellingen compleet uit te zetten. Ondertussen heeft Vizio een software update uitgebracht om deze instelling toch kunnen uit te schakelen.

Op sommige Sony televisie toestellen wordt het beeld dan weer zachter als je de scherpte compleet uitschakelt. Wij hebben compleet geen idee wat hier het nut van is. Op deze televisietoestellen kan je dan beter de instelling op één of twee laten staan. De beste manier om de scherpte van je televisie in te stellen is met de juiste bron of simpelweg met een calibratie bluray zoals de disc van Disney World of Wonder. Op dit type schijfjes zitten bepaalde test patronen die ervoor zorgen dat je onmiddelijk kunt oordelen of er extra toevoegingen aan het beeld zijn gedaan of niet.

Moraal van het verhaal?

Als je nu naar je televisie moest stappen en de scherpte van het beeld moest verlagen gaat je beeld er veel te zacht uitzien. Net zoals je met de instelling “kleur warmte” veel kan mis doen op je televisie zal simpelweg het verlagen van de scherpte je beeld verknoeien. Je moet de tijd ervoor nemen en al de instellingen goed bekijken. Als je gaat experimenteren en de scherpte gaat verlagen en het beeld bevalt je niet … wel het is heel eenvoudig … al deze instellingen zijn zeer persoonlijk. Het is tenslotte jouw televisie. Hou er gewoon rekening mee, hoe hoger de resolutie gaat worden in de toekomst (zoals bij 4k) hoe meer dat instellingen zoals edge enhancement (of sharpness control) er voor gaan zorgen dat we minder detail gaan zien.

Ons advies? Zet voor enkele dagen de instelling eens bijna (of compleet) op nul, probeer dan je favoriet tv programma te bekijken en verhoog daarna voor enkele dagen terug de scherpte instelling en beslis  dan welke instelling voor jouw het beste is.

Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

55 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page