top of page
  • tim9043

Sonos-update roept Trueplay in het leven

Reeds op IFA Berlijn, begin september, hadden de mensen van ZDNET het genoegen om kennis te maken met Sonos Trueplay; revolutionaire software die gebruikers in staat stelt om van multiroomspeakers te genieten als nooit tevoren. De software is ontwikkeld voor zij die hun speakers op een zo economisch mogelijke plaats willen installeren, zonder aan geluidskwaliteit in te boeten. Dit is dan doorgaans: een hoek van de kamer.

Analyse

Dankzij de Trueplay-update betekent dit niet langer dat het geluid van je speakers vervormd zal zijn. Door een analyse te maken van de kamer waarin de speaker staat, stelt de software automatisch de speaker(s) optimaal in. Het doet dit door op zoek te gaan naar frequenties die te hard resoneren in de kamer en die tonen vervolgens met minder energie te bedelen. Tonen/frequenties die minder weerkaatsen tegen de muren, krijgen net meer energie. Op die manier krijg je een optimale klank voor jouw kamer. Zeker bij de Sonosvarianten die muziek leveren in 306 graden is dit handig.

Zij hebben het zelf kunnen testen in een testopstelling en het verschil is fenomenaal. Het instellen van de software, en daarmee het analyseren van een kamer, is overigens belachelijk eenvoudig. Je start de Sonos-app op een iPad, iPod of iPhone en je loopt rustig door de kamer, terwijl je met het toestel cirkelvormige bewegingen maakt. Maak je niet genoeg cirkelvormige bewegingen, dan maant de app je aan om er meer te maken. Het is geen zicht, maar wel efficiënt.

sonos trueplay

Voorlopig geen Android

Om Trueplay in te stellen hoef je niet in het bezit te zijn van een eigen iOS-toestel. Aangezien de instelling slechts één keer moet gebeuren, kan je er gerust één lenen van vriend, familie of buur. Verplaats je de speaker, dan moet je het hele proces wel herhalen.

De software is niet enkel innovatief, maar ook inventief. Tijdens het testen van de app, merkten de ontwikkelaars dat honden begonnen te blaffen op het ritme van de tonen die de speakers uitsturen om te kalibreren. De oplossing van Sonos: het implementeren van een algoritme dat hondengeblaf herkent en wegfiltert.

De software-update zal beschikbaar worden voor alle Play 1, 3 en 5-toestellen, ergens in de herfst. De update werkt met alle bestaande modellen. Ook andere speakers zullen na verloop van tijd de software ontvangen.

Michael Papish, Platform Strategy Director bij Sonos, wist ons overigens nog te vertellen dat de software ontwikkelt werd in samenwerking met Giles Martin, zoon van wereldvermaarde muziekproducer George Martin. George schreef geen fantasyboeken, maar werkte wel mee aan de succesvolste platen van The Beatles. Zoon Giles is producer in eigen recht.

Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page