top of page
  • tim9043

Smart Living Magazine April 2015

smart living magazine

Het zijn weer drukke tijden geweest op de smart home markt en dan begin ik enkel en alleen dit artikel met te vertellen welke oplossingen Amazon.com gelanceerd heeft. Ik ben compleet tot over mijn oren verliefd geworden op deze ecommerce gigant. Niet alleen heeft deze gigantische online webshop een poging gedaan om een HAaaS te lanceren.

Wat is een HAaaS

Euh… een HAaaS? Ja, dat is een super coole afkorting om niet te moeten zeggen : “Home Automation As A Service”. Dat is dus een domotica systeem zonder fysieke apparaten in je woning. Al die energie verslindende hardware zit met zo’n oplossing weggestopt in de cloud.

Off site gebasseerd met permanent onderhoud. Hardware die niet nooit kan verouderen. Dat is echt wel de toekomst.

Daar bovenop hebben ze ook nog de “Dash Button” gelanceerd en hebben ze Amazon Echo verbeterd.

Wat is Amazon Dash Button?

Beeld je een knop in die je draadloos bij je wasmachine met dubbelzijdige tape plaatst. Deze knop is gekoppeld aan Amazon.com en je duwt hier op als je waspoeder op is. Je waspoeder wordt automatisch in je winkelmandje geplaatst en de dag erna geleverd. Dat is Dash. Zo eenvoudig en daar bovenop is de knop gratis! Dat moeten wij onmiddellijk hebben!

Wat is Amazon Dash

En Amazon Echo dan, wat is dat?

Amazon Echo is een pareltje van top smart home technologie. Amazon Echo heeft een “Voice Control Interface” ingebouwd. Dankzij hun apparaat kun je probleemloos je Belkin WeMo en je Philips Hue lampen verbinden en compleet met spraak gaan besturen. In je keuken toekomen en zeggen “Lichten aan naar 45%” is niet alleen iets wat we bij de Jetsons gezien hebben maar is nu realiteit geworden. Al het computer werk, het programmatorische (is dit echt een woord?) gebeurt allemaal op de cloud servers van Amazon. Daar hebben ze rekenkracht aan overvloed en dit houdt dan weer in voor onze woning dat we minder energie gaan verbruiken!

Wat is Amazon Echo


Ow momentje, ik leg jullie even uit wat Zigbee en Thread zijn!

Het andere groot nieuws is de samenwerking tussen Zigbee en de vzw Thread.

Wat is Zigbee (volgens wikipedia)

ZigBee is de naam voor een standaard voor draadloze communicatie die origineel ontworpen is voor toepassingen in de industrie. ZigBee gaat bijvoorbeeld van afstandsbedieningen tot de communicatie tussen machines in een fabriek.

Praktisch voorbeeld van een thuissituatie met ZigBee:

• Een ZigBee Lamp controller: het licht bedienen vanop afstand vanop je smartphone of tablet • Een Draagbare Panic button: mensen met een slechte gezondheid kunnen met een simpele druk op de knop de hulpdiensten verwittigen via de telefoonlijn. Vast en zeker iets wat de jongens van Cubigo kunnen gebruiken. Deur en raam beveiliging. Elke woning moet hier mee uitgerust zijn! ZigBee Mailbox detector: detecteert of er post is geleverd in de brievenbus, handig tegen diefstal Computer met ZigBee Human Interface devices (hoe cool klinkt dat) toestellen met software waarmee je het huis kunt automatiseren

En wie of wat is Thread dan

De Thread groepering is een vzw verantwoordelijk voor het uitbouwen en onderhouden van het Thread protocol en certificatie van de apparaten hieromtrent. Thread is een opkomend IP gebaseerd draadloos netwerk protocol gespecialiseerd in huishoudelijke toestellen. Dankzij Thread, kunnen ontwikkelaars en consumenten met eenvoud in alle veiligheid verbinden naar op dit moment meer dan 250 gecertificeerde draadloze Thread apparaten. Dit is eigenlijk wel nodig, want ik heb het idee dat iedereen op dit moment zomaar wat aanvangt met apparaten op de markt te brengen zonder duidelijke richtlijnen.

De mensen van een zeer gekend Amerikaans smart home magazine hebben de kans gehad om een gesprek te hebben met de CEO van Greenpeak. Greenpeak is een één van de marktleiders in de productie van IEEE802.15.4 en Zigbee draadloze chips. Geen chips om te eten maar chips die ingewerkt worden in allerlei draadloze apparaten.

Wat is Thread

Hij had zeer interessante dingen te vertellen over de samenwerking tussen Zigbee en Thread. Het meest spraakmakende van dit gesprek was dat op dit moment meer dan 1 miljoen Zigbee chips per week geproduceerd werden. Dit zijn uiteraard niet de volumes waarmee de Bluetooth jongens hun chips uit het fabriek laten rollen, maar één miljoen items maken per week is toch ook indrukwekkend. En toont aan dat Zigbee echt wel een draadloos protocol gaat worden om heen uit te kijken.

Wat is er gebeurt op kickstarter ondertussen

Op kickstarter is er ook een nieuw leuk smart home apparaat verschenen en het is supercool. Een apparaat om jouw fornuis aan een applicatie te koppelen. Een leuke naam kon uiteraard niet achterwege blijven en het gadget hebben ze “Meld” gedoopt. Deze slimme draaiknop monteer je op je bestaand fornuis en toont maar weer aan dat er eigenlijk nog zoveel leuke dingen te beleven vallen in onze keuken. Deze intelligente knop combineer je met een sensor die je in je kookpot hangt en de software achter het systeem zorgt voor het perfecte gerecht.

Nooit meer aangebakken eten of saus die mislukt. Nu gewoon nog tijd vinden voor in de keuken staan!

Wat is Meld


Naast het “Meld” verhaal wil ik het toch ook wel even hebben over dat andere grote kickstart project “Sesame”. Sesame heeft ondertussen meer dan 1 miljoen dollar aan investering vergaard en ze zijn dus ver over het gevraagde bedrag van honderdduizend dollar gegaan.

Sesame het slimme deurslot systeem

Wat is Sesame Deurslot

Ik begrijp nog niet helemaal hoe het slot zal werken maar deze kickstart campagne is van dag één een succes geweest. Komt waarschijnlijk door al de bekende tech jongens die deze campagne mee opgestart hebben. Het team achter dit slot heeft al meerdere succesvolle kickstarter campagnes gelanceerd en hebben keer op keer hun beloftes waargemaakt. Als je alleen al kijkt naar de zeer indrukwekkende lijst van magazines en websites die hun intelligent slot al besproken hebben dan denk ik wel dat er wel potentieel in dit apparaat gaat zitten.

reviews

Ik begrijp eveneens ook niet zo goed, hoe dat het eigenlijk komt, dat slimme sloten het zo moeilijk hebben om gelanceerd te geraken. Er zijn ondertussen zoveel bedrijfjes gestart die intelligente sloten gingen produceren en ze zijn bijna allemaal terug van de aardbodem verdwenen. Afgelopen jaar was het jaar van de intelligente thermostaten en dankzij Sesame zal 2015 misschien het jaar worden van de intelligente sloten. Ik ben razend benieuwd!

Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page