top of page
  • tim9043

Samsung trekt in 2015 volop de kaart van eigen OS Tizen

Al gehoord van het besturingssysteem Tizen? Normaal gezien niet, maar als het aan Samsung ligt ga je er dit jaar rond je oren mee geslagen worden. Tizen is dan ook het nieuwste besturingssysteem dat in 2015 de standaard moet worden op alle nieuwe smart tv’s van Samsung. Eén van de voordelen van het Tizen operating systeem is dat het geschikt is als software voor tablets, smartphones, wearables, camera’s, printers en andere AV-apparatuur.

Tizen is gebaseerd op Linux en is bijna open-source. Het werd dan ook ontwikkeld door Samsung en Intel en heeft zijn oorsprong in de Bada-software dat Samsung reeds gebruikte op enkele mobiele telefoons.

Tizen is een bewuste keuze van Samsung

Samsung trekt bewust de kaart van het Tizen operating systeem en kiest dan toch niet voor Android als aansturing voor al zijn apparatuur. Hoewel het operating systeem eerder al wat tegenslagen kende, hield Samsung zich stug vast en heeft het als doel gesteld om tegen 2017 zowat alle Samsung apparatuur op Tizen te laten draaien.

tizen samsung

Volgens Samsung is het systeem lichter dan andere software oplossingen op dit moment: het vraagt minder geheugen en rekenkracht  wat in theorie de toestellen sneller zou maken en de gebruikerservaring vlotter. Vooral in het groeiende domein van het ‘internet of things’ zegt Samsung dat Tizen veel geschikter is. Denk maar aan stofzuigers, wasmachines en andere apparatuur in de woning die met elkaar zullen communiceren. Samsung heeft plannen om de volgende 5 jaar bijna al zijn toestellen klaar te maken voor het IoT.

Eén ecosysteem

Een bijkomende reden is dat Tizen een beter verkoopsargument vormt tegen Chinese merken die Samsung om de oren slaan met goedkopere Android tv’s of smartphones. En één ecosysteem zorgt ongetwijfeld voor een naadloze overgang tussen alle Samsung toestellen. Om je een idee te geven: vanaf dit jaar kan je live televisie kijken op je tablet zelfs wanneer de tv is uitgeschakeld.

Bovendien ontvangt Google een som geld voor elk gebruik van Android. Misschien heeft Samsung wel op deze manier ook een dergelijke inkomstenbron in zicht?

Dit artikel is meer dan 7 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page