top of page
  • tim9043

Jury en publiek studeren op inbreng KNX-prijzen

Den Haag – Tien bedrijven doen een gooi naar de KNX Professionals Award 2015. De jury maakt op 1 oktober het best bevonden project bekend voor de automatisering van woningen en gebouwen volgens domoticastandaard KNX. Een overzicht van de kandidaten en hun projecten.

Van Maanen Domotica uit Lunteren koppelde de beveiligings- en overige installaties van een vrijstaande nieuwbouwwoning via KNX met de alarmcentrale van MPL. De bewoners van villa Wittenoord in Renswoude, gemeente Utrecht, kunnen met een aparte ‘vakantieknop’ functies uit handen geven aan de centralisten. Het beveiligingsbedrijf zegt daardoor adequaat te kunnen optreden tegen onder andere inbrekers. In voorkomende gevallen krijgt de installateur opdracht langs te komen wanneer voorzieningen als de verwarming via de domotica een storing doorgeven. Van Maanen Domotica verwacht dat de integratie tussen KNX en alarmcentrales op termijn standaard wordt.

van maanen domotica

Foto: www.knx-professionals.nl.


Alarmcentrale Dezelfde installateur automatiseerde ook het gebouw van Van Mourik Ede, fabrikant van installaties voor de diervoederindustrie. Ook hier koppelde de installateur verschillende systemen met de alarmcentrale van MPL. Boven alles helpt de automatisering de opdrachtgever zuiniger om te gaan met energie. Zo zijn lichtschakelingen en daglichtafhankelijke regelingen geprogrammeerd, worden gas- en elektrische toestellen centraal aan- en uit gezet en wordt de verwarming in elke ruimte nageregeld.

Winkelcentrum Leertouwer uit Barneveld nam de verouderde automatisering onder handen van winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam. Dat was in 1994 geïnstalleerd op basis van het Batibus-systeem. Daarvan zijn geen componenten meer te krijgen; de reden dat de installateur besloot om alles te vervangen door KNX. Inclusief de herprogrammering van de commando’s vergde het karwei een kleine 6 weken. Het systeem beheert al dan niet op afstand onder meer alle toegangen.

leertouwer keizerswaard

Foto: www.knx-professionals.nl.


Vopak  Van Dorp Installaties uit Zoetermeer installeerde KNX in het hoofdkantoor van Vopak in Rotterdam. Ook andere panden van Vopak in Rotterdam kregen een KNX-systeem zodat ze vanaf één locatie te beheren zijn. In het hoofdkantoor zijn de verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid via KNX gekoppeld aan onder meer de beveiliging en de intercom. Het voordeel van Vopak: minder personeel. Er zijn ook technische voordelen: sensoren houden bij hoe lang een voorziening wordt gebruikt en geven aan wanneer het tijd is voor reparatie of vervanging.

van_dorp_installaties_vopak[1]

Foto: www.knx-professionals.nl.

Kasteel Hevac Controls bedacht met installatiebedrijf Wim Bosman een manier om modern gemak in te bouwen voor de nieuwe bewoners van een kasteel van de stichting Het Geldersch Landschap. De eigenaar wilde onder geen beding boren en frezen in de muren toestaan. De keuze viel om die reden op draadloze KNX-technieken in plaats van de gebruikelijke busbekabeling. Elke verdieping is opgedeeld in vier segmenten: een storing kan dan niet een hele verdieping treffen. Er was ook een meer praktische reden voor deze keuze: sommige muren zijn met een dikte van meer dan een meter een niet te nemen obstakel voor draadloze signalen.

hevac kasteel

Foto: www.knx-professionals.nl.


Restaurant Heinsius Elektrotechniek uit Gorredijk automatiseerde alle gebouwgebonden installaties van restaurant en grandcafé ’t Gerecht in Heerenveen. Bijzondere aandacht kreeg de verlichting. ‘Scenes’ doen afhankelijk van het moment van de dag lampen aan en uit zonder dat het personeel iets hoeft te doen. Sensoren houden het hele jaar bij of het onder de overdekking van het terras het niet te koud wordt voor de gasten. Het systeem controleert ook of alle apparatuur naar behoren werkt en doet bij een storing automatisch het gas uit.

heinsius elektrotechniek grandcafe gerecht

Foto: www.knx-professionals.nl.


Showroom De TechTron Groep uit Veenendaal renoveerde voor de plaatselijke Audi- en VW-dealer de elektrotechnische installaties van de showroom, de werkplaats en de kantoren. Overal kwam led-verlichting met een KNX-besturing voor daglicht en beweging. Wanneer de eerste medewerker binnenkomt gaat het licht volgens een geprogrammeerde route aan. Zo blijven inschakelpieken en daarmee de energierekening beperkt. De geluidsinstallatie, zonwering en overheaddeuren worden centraal bediend. In voorkomende gevallen kan dat ook met een smartphone.

techtron showroom

Foto: www.knx-professionals.nl.


Bioscoop Elektropartners uit Heerhugowaard bestuurt via KNX de installaties van de Dolby Cinema-zaal van JT  Bioscopen. Het Dolby-systeem regelt beeld, geluid en verlichting volgens de normen die Dolby daarvoor opstelde. Ook hier kan de opdrachtgever voor de exploitatie automatisch uiteenlopende sferen oproepen. JT Bioscopen laat de installateur ook zijn Dolby Cinema-zaal in Alkmaar op deze manier uitvoeren.

elektropartners jt bioscoop

Foto: www.knx-professionals.nl.


Siemens  BAM Bouw & Techniek regelt met KNX en BACnet de E- en W-installaties van Siemens’ hoofdkantoor in Den Haag. De bediening van alle primaire installaties loopt via BACnet; de naregeling en alle installaties met veldbussen gebruiken KNX. De verlichtingsarmaturen die bestuurd worden via Dali zijn afzonderlijk gekoppeld aan KNX. Elk armatuur kan daardoor met ruimteregelaars worden bediend. Bij elkaar worden ruim 5100 KNX-actoren gebruikt en ongeveer 8000 Dali-gestuurde armaturen.

siemens hoofdkantoor renovatie

Foto: www.knx-professionals.nl.


Villa TES Installatietechniek uit Prinsenbeek automatiseerde een luxe villa met bijgebouwen. Het is een project van het grote getal: de 2 verdiepingen beslaan elk een kleine 400 vierkante meter. De E- en W-installaties zijn verbonden door middel van 11 verdeelkasten, 13 aanraakschermen en 8 iPads. Een stroomaansluiting van 3 keer 180 ampère houdt mede dit systeem in bedrijf. Voor elke ruimte zijn aparte regelingen en functies geprogrammeerd en gevisualiseerd. De complete installatie is vanuit de keuken te bedienen.

tes luxe villa

Foto: www.knx-professionals.nl.


Publieksprijs Het zijn niet alleen vakgenoten die uit de genomineerden een winnaar kiezen. Dit jaar is er ook een publieksprijs. Wie wil mag uit de projecten een top-3 samenstellen en tot en met 20 september indienen bij de organisatie. Beide prijzen worden op 1 oktober uitgereikt tijdens de vakbeurs Elektrotechniek 2015 die van dinsdag 29 september tot en met vrijdag 2 oktober wordt gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs.

Origineel artikel : http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/08/06/jury-en-publiek-studeren-op-inbreng-knx-prijzen

Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page