top of page
  • tim9043

Is mijn tv geschikt voor Telenet zonder Digibox?

Binnenkort kan je ook digitale televisie van Telenet bekijken zonder settopbox. Tenminste, op voorwaarde dat je televisie beschikt over een DVB-C-tuner en een CI+-sleuf. Hoe kijk je dat na?

Een DVB-C-tuner is een digitale tuner voor kabeltelevisie. Helaas kan je aan de buitenzijde van je tv-toestel niet zien of die tuner in je televisie zit. UIteraard beschikt zowat elke televisie over een coax-aansluiting voor de kabeldistributie, maar het is perfect mogelijk dat daar enkel een analoge tuner achter hangt.

Is je toestel vrij recent (tot 2 jaar oud) en geen absoluut instapmodel, dan zit de DVB-C-tuner er vermoedelijk in. De enige betrouwbare manier om dit te verifiëren, is de handleiding van je televisietoestel of de specificatietabel ervan op de website van de fabrikant. Zoek op welke ‘tuners’ of ‘Ontvangstsystemen’ er geïntegreerd zijn in het toestel. Vind je een vermelding ‘DVB-C’, soms gevolg door ‘MPEG4-AVC [H.264]’, dan zit je goed.

Maar opgelet: verwar die DVB-C-tuner niet met DVB-T- of DVB-T2-tuners die mogelijk ook in je tv-toestel zitten. De DVB-T- en DVB-T2-tuners zijn immers bedoeld zijn voor de ontvangst van digitale tv via de ether. Voor DVB-S- of DVB-S2-tuners – die bedoeld zijn voor digitale tv-ontvangst via de satelliet – geldt hetzelfde advies.

Hoe ziet de Common Interface er uit? Nakijken of je toestel beschikt over een CI+-sleuf (Common Interface +) is in eerste instantie erg eenvoudig. Onderzoek gewoon de zijkant of achterzijde van de televisie. Vind je daar ergens een sleuf terug die iets groter is dan een kredietkaart, dan is dat zonder twijfel een ‘CI’-sleuf.

Bij Samsung-toestellen is de CI-sleuf soms verborgen door een sticker. Verwijder die en je kan bij het CI-slot om de kaart in te pluggen.

De vraag is echter of de CI-sleuf op je televisie het CI+-protocol ondersteunt. Soms staat dit vermeld op de stickers naast de sleuf, maar in veel gevallen ben je ook hier aangewezen op de handleiding of de specificatietabel op de website van de fabrikant. Zoek naar ‘Common Interface’, de specificaties moeten uitdrukkelijk CI+ of CI Plus vermelden.

In de overzichtstabellen van alle toestellen die we reviewen vind je overigens al jaren terug over welke tuners het toestel beschikt en of er een CI/CI+-slot aanwezig is. Kijk die dus goed na, als je in de markt bent voor een nieuwe televisie. UPDATE 19/02: We vernamen ondertussen uit goede bron dat bovenstaande voorwaarden niet zullen voldoen. Televisies zullen ook ‘Telenet gecertificeerd’ moeten zijn. Net zoals Voor Ziggo in Nederland dus. Welke oudere toestellen die certificatie nog zullen krijgen is momenteel niet gekend. Afwachten dus tot we een lijst met gecertificeerde toestellen kunnen bemachtigen.

Dit artikel is meer dan 8 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

8 weergaven0 opmerkingen
bottom of page