top of page
  • tim9043

In Sonos we trust. Sonos krijgt spraakbesturing in september

Speakerfabrikant Sonos wil in september een grote software-update uitbrengen. Het plan is om de speakers geschikt te maken voor spraakbediening, zodat je met gesproken commando’s het afspelen van muziek, het weerbericht opvragen en het beheren van je agenda kunt regelen. Sonos zou daarmee een intelligente assistent voor de huiskamer kunnen worden, een richting die we niet eerder van ze hadden verwacht.

sonos voice control

Sonos met spraakbesturing

Volgens Business Insider heeft Sonos op 30 augustus een media-evenement gepland, waar ze de plannen gaan aankondigen. Naast de spraakcommando’s voor eigen diensten zou het plan zijn om ook diensten van derde partijen mogelijk te maken. Je hebt dan niet langer de Sonos-app nodig (die vanwege de onhandige interface niet zo geliefd is) én je kunt allerlei vragen stellen zonder de iPhone uit je zak te halen. Het idee lijkt wel een beetje op de Amazon Echo, een speaker waar je ook allerlei vragen aan kunt stellen. Een paar maanden geleden gingen er geruchten dat Apple aan een soortgelijke speaker zou werken, gebaseerd op Siri. Die mogelijke plannen zijn nog geen realiteit geworden en het begint er steeds meer op te lijken dat Apple de functies vooral wil inbouwen in de Apple TV. Een stijlvol zuiltje voor de huiskamer hoeven we in ieder geval niet snel te verwachten.

sonos voice control

Toekomstplannen: spraak en AI

Sonos had al aangekondigd dat er iets groots aan zit te komen. Ook ontsloeg het bedrijf medewerkers en kondigde aan om de aandacht te verleggen naar spraakbediening en kunstmatige intelligentie (AI). “We zijn fans van wat Amazon heeft gedaan met Alexa en de Echo”, schreef CEO John MacFarlane desktijds. “Spraakbediening is niet nieuw. Vandaag is het bijna overal aanwezig met Siri, OK Google en Cortana. Maar de Echo wist zich een eigen plaats te verwerven in huis en het zal veranderen hoe we door muziek bladeren, het weerbericht opvragen en veel, veel andere dingen”.

Op 30 augustus zullen we hopelijk meer weten. Er zal geen nieuwe hardware worden aangekondigd, zo verklapte een insider. De nieuwe spraakfunctie en verbeterde functies in de app zullen werken op de bestaande speakers. Er zullen ook enkele externe partners aanwezig zijn op het evenement. Momenteel werkt Sonos al samen met Spotify, Napster, Pandora, Apple Music en andere muziekdiensten.

De spraakbediening is iets nieuws voor Sonos. Opmerkelijk is dat de Sonos-speakers (voorzover wij weten) geen microfoons hebben die op grote afstand geluid kunnen oppikken. Dat zou betekenen dat je dichtbij de speaker moet staan of de spraakcommando’s via een aparte app moet invoeren. Een aparte microfoon verpakt in een kastje lijkt voorlopig niet erg logisch, omdat daarvoor nieuwe hardware nodig zou zijn.

Origineel artikel : http://www.iculture.nl/nieuws/sonos-spraakbesturing-september-2016/

Dit artikel is meer dan 5 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page