top of page
  • tim9043

De belangrijkste technologie trends van 2014 door de ogen van Smart Living

smart home

2014 zit er weer op en uiteraard moet ik dan 2015 beginnen met een technologisch jaaroverzicht. In deze blog staan de voor mij belangrijkste technologische kantelpunten van 2014. Ik heb het over de drie biljoen dollar deal van Google, Apple en Homekit, Samsung met een oorlogskapitaal en Bluetooth wordt een standaard. Dit was 2014. 

De 3 biljoen dollar van Google.

We beginnen alvast in januari 2014. Enkele dagen nadat de grote Consumer Electronics Show 2014 (CES2014) in Las Vegas afgerond was, kwam er  misschien wel het grootste Smart Living nieuws van het jaar. Heel de industrie daverde op het moment toen Google aankondigde dat ze Nest voor 3 biljoen dollar gekocht hadden.

Nest thermostaat

Nest was op dat moment nog een kleine, maar extreem innovatieve fabrikant die intelligente thermostaten maakt. Dat eigenste ogenblik hadden ze nog maar een productie van 1 miljoen apparaten achter de rug. Iedereen in de tech wereld verklaarde Google als –compleet- gek.

Maar als we terug kijken naar de acquisitie van YouTube door Google in 2006 (waar Google 1.5 biljoen dollar voor betaald heeft) weet Google wel wat ze doen met hun overnames.  Toen zei iedereen eveneens dat Google nu wel compleet het noorden kwijt is. Een dienst waar je filmpjes kon opslagen, stel je voor, wie gebruikt dat nu ! Ondertussen krijgt YouTube meer dan één biljoen unieke bezoekers per maand over de vloer. Er wordt elk uur meer dan 100 uur aan video geüpload.

Ik denk dat we allemaal op een later tijdstip gaan zeggen : “januari 2014, dat was het kantelpunt en het momentum waarop Google bepaalde hoe het automatisatie / domotica  landschap er gaat uitzien.”. Ik denk dat in januari 2014 de fundering gelegd geweest is voor een “connected home” van Google. Denk er eens over na, Google heeft alles in huis, een oorlogskapitaal (ik wou altijd dat woord al eens gebruiken), designers, creatievelingen en ongelooflijke intelligente mensen.

Samsung wil de wereld overnemen.

Samsung heeft weer grootmacht gespeeld in 2014. Een mastodont die wederom door heel de sector walst. Samsung is een soort van Darth Vader geworden die alles wilt hebben. Ze willen steeds als eerste (of tweede, daar nemen ze ook voldoening bij) een bepaald type product op de markt zetten (een smart watch, curved televisie, …) simpelweg omdat ze dan als eerste het marktaandeel kunnen hebben.

iphone bendgate

Of de technologie nu klaar is of niet, ze zullen mee de strijd in gaan. Zo is Samsung al jaren aan het verkondigen dat ze de Smart Home wereld willen ingaan en op iedere grote beurs werd er veel van gesproken en weinig over getoond. Daarmee dat de overname van Smart Things wel eens een nieuwe invalshoek kan beteken voor Samsung. Smart Things is een ex-kickstarter project (daar later wat meer over) en beloofd een vernieuwend domotica systeem te zijn. Voor de rest is er niet echt iets concreet al over Smart Things te zeggen. Ik ben er van overtuigd dat Samsung en Smart Things  op CES2015 wel het één en ander zullen te vertellen hebben.

Update* – Bij het publiceren van dit artikel is er een interessant bericht verschenen van Samsung en Smart Things : http://www.cnet.com/news/smartthings-ceo-on-samsung-being-open-apples-homekit-and-more-q-a/

High-end domotica merken nemen een stapje terug.

Misschien mag ik het niet zo ernstig verwoorden. Ik zou moeten zeggen de “CEDIA” merken … (maar dan moet ik eerst vertellen wat CEDIA is). CEDIA is dé grootste vak beurs over automatisatie en high end audio video. Op deze beurs wordt keer op keer geschiedenis geschreven en kondigen de grootste merken hun allernieuwste technologie aan met bijhorende cursussen enkel en alleen voor de professionals. Snap je? Misschien niet, ik zal het dan gewoon de high-end merken noemen. Wel de merken zoals Crestron, Savant en Control4 tonen plots enorm veel interesse in doe-het-zelf domotica markt.

crestron pyng

Of op zijn minst hebben ze interesse in de opkomende markt van de “doe het zelf” domotica producten. Savant heeft CEDIA op zijn kop gezet met zijn nieuwe interface, Crestron komt plots uit met een applicatie waardoor je heel eenvoudig Crestron producten gaat kunnen programmeren en Control4 komt met een plug play applicatie op de proppen om de eindgebruiker op een intuïtieve wijze het Control4 systeem te laten programmeren.

Klikken, slepen en programmeren. Dubbel tap daar, swipe hier, baf klaar!
control4 bediening

Ik denk nu wel niet dat het zo een vaart gaat lopen, deze merken zijn niet echt geneigd om in de Mediamarkten van deze wereld te gaan liggen dozen plaatsen. Maar ze willen wel een instap markt genereren. Denk even mee, je koopt een Nest thermostaat, een Philips HuE lamp en een Belkin WeMo. Met een instap controller van Control4 kan je op kinderlijk eenvoudige wijze vanaf nu één applicatie maken om alles te bedienen.

Binnenkomen en op draadloze zelf geplaatste drukknop duwen en je Belkin WeMo springt aan, je Sonos floept aan en je Philips HuE gaat naar een bepaalde kleur. Het idee hier achter is dat je niet steeds je integrator moet bellen. Uiteraard maar tot een bepaald niveau. Je kan bepaalde functies zelf programmeren en scripten, maar als het wat geavanceerder wordt moet je nog steeds contact opnemen met de originele integrator.

De gebruiker creëert zelf de behoefte, de handleiding helpt je met de basis instellingen en als je op een later tijdstip de gehele woning wilt laten integreren ben je verplicht een integrator in te schakelen. Geen slechte deal dus.

Apple en hun fantastische homekit.

Iedereen had het al lang in het snuitje. Iedereen wist dat Apple ermee bezig was. Niemand wist wat of hoe ze het gingen doen. Is het een nieuw product of gaan ze hun zorgenkindje AppleTV aanpassen. Rare websites werden door Apple geregistreerd en er verschenen diverse patenten. Apple was iets aan het uitvreten, want waar rook is, is vuur.

apple homekit partners

Plots stelt Apple op één van hun keynotes Homekit voor. Geen hardware, maar een software framework waardoor verschillende apparaten onderling kunnen gaan praten en dan netjes dankzij het Homekit protocol op de Apple producten kunnen bediend worden.  Apple zou dan ook nooit 100 sensoren of actoren gaan maken. Degene die dat denkt is verkeerd. Dat is niet de stijl van Apple.

Ze hebben telefoons, laptops, wearables en tablets. Al deze iDevices moeten een afstandsbediening worden (uiteraard een intuïtieve en eenvoudige afstandsbediening) voor je woning. Zij zullen ervoor zorgen dat andere fabrikanten zoveel mogelijk apparaten met het HomeKit protocol zullen ontwikkelen.

philips hue

Wat een ideale wereld gaan we tegemoet. Philips HUE lampen die zowel door Android als iOS kunnen aangestuurd worden. Televisietoestellen die dankzij een API (een software interface) met andere apparaten via Homekit (of Google Connected Home!) kunnen praten. Alles gaat synchroon kunnen bediend worden wat het platform ook moge weze. Dat zal HomeKit teweeg brengen.

Draadloze intelligente sloten.

Draadloze deursloten zijn toch wel het zorgenkindje van 2014 geweest. Kennen jullie Kickstarter?  Kickstarter is een platform waar mensen met een geweldig (en soms minder geweldig) product idee investeringen kunnen vragen aan mensen zoals jij en ik. De oprichter zet een doel (een goal) van bijvoorbeeld €50.000 en zegt “iemand die €10 doneert krijgt bij de initiële verkoop van het product 5% korting, iemand die €100 doneert krijgt de eerste versie van het product” (ik noem maar wat op). Als het doel bereikt is €50.000 in ons voorbeeld dan krijgt deze persoon, personen of de firma achter het idee deze centen. Is de doelstelling niet behaald, dan krijgt elke “pledger” (iemand die steunt) zijn centen terug.

lockitron

Op Kickstarter zijn er vele draadloze intelligente sloten beloofd geweest in het afgelopen jaar. Er zijn verschillende projecten gestart, er zijn er verschillende gefaald en sommige hebben hun goal gehaald en zijn naar productie gegaan. Of tenminste dat beweerden ze. GoJi was toch wel de meest beloftevolle speler. Ergens in april 2014 stopte de communicatie door GoJi en iedereen die geld gedoneerd stond plots in het donker. Tot eind 2014 ongeveer, ze doken terug op uit het niets (nadat er technische problemen waren geweest met hun product). Meer dan deze communicatie is er op dit moment niet.

Lock-i-Tron is een andere grote toekomstige speler en die hebben recentelijk aangekondigd dat ze 11.000 units verstuurd hebben.  Heel die markt blijft toch in beweging en niemand kan een passend product vinden. Wetende dat de draadloze intelligente deursloten de toekomst zullen zijn en het volgende “major” ding zijn waar de Googles en Apples van deze wereld zitten op te azen.

Bluetooth

Deze technologie bestaat al een tijdje maar is compleet volwassenen geworden in 2014 en een grote speler geworden in de Smart Living markt. Als je nu een nieuw product ontwikkeld, of het nu een hub is, een smart watch of een controller er MOET bluetooth inzitten. Dat is zowat een nieuwe standaard geworden. Laag vermogen en degelijk bereik. De toepassingen zijn eindeloos.

bluetooth Ecosystem

Wat gaat 2015 brengen?

Ik hou zo niet van voorspellingen maar ik denk dat Philips hun “shit together” terug heeft en ze in 2015 gaan scoren met flatscreen toestellen. Met Philips HUE hebben ze bijvoorbeeld bewezen dat ze een saai gamma zoals lampen terug nieuw leven kunnen inblazen. Ik ben ervan overtuigd dat ze Samsung een koekje van eigen deeg gaan geven met flatscreen toestellen. The internet of things gaat nog verder uitbreiden, want die technologie blijft HARD gaan. Meer en meer apparaten kunnen met elkaar praten.

Er zijn ondertussen open haarden met een netwerk aansluiting en de rijstkoker stuurt je een push bericht als de rijst gekookt is.

Welkom in 2015. Als jullie voorspellingen mogen doen. Wat zouden die dan zijn?

Dit artikel is meer dan 7 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page