top of page
  • tim9043

Artikel | De Morgen – De Sonos Play:5 klinkt fantastisch en is gewoon cool (vinden wij!)

sonos play:5 ingepakt

Wat is Sonos?

• Pionier in muziekstreaming via wifi • Biedt kleinere en grotere speakers voor in huis aan, waarvan de Play:5 een van de duurdere is • Opgericht in 2002 De vernieuwde Play:5 is het absolute paradepaardje van Sonos. Het Amerikaanse bedrijf bood als eerste een totaaloplossing om via wifi muziek naar verschillende speakers in het huis te streamen. Nukomt het met een belangrijke vernieuwing voor zijn al wat stoffig geworden luidspreker uit 2009.

De nieuwe Play:5 ziet er meteen een pak frisser en volwassener uit. De elegante trapeziumvormige speaker is bijzonder fraai ontworpen en gaat met zijn matwit of -zwart uiterlijk mooi op in het interieur. De fysieke knoppen op de Play:5 zijn verdwenen. In plaats daarvan gebruik je een aanraakgevoelig veld bovenop de speaker. Eén keer drukken om het nummer te pauzeren. Links en rechts drukken om het volume te wijzigen. Naar links en rechts swipen om de volgende en vorige nummers af te spelen.

De tonen die uit de luidspreker komen klinken indrukwekkend

Play:5 heeft in totaal zes speakers aan boord – drie mid-woofers en drie tweeters. Het valt meteen op: het geluid is fantastisch. Muziek klinkt helder en vol. Het zijn de lage tonen die de show stelen. Ze komen diep door, zonder te overdrijven. De speaker is niet klein, maar ook niet gigantisch groot. Toch klinkt wat uit de luidspreker komt zelfs op half volume ronduit indrukwekkend.

De speaker kan horizontaal of verticaal worden geplaatst en het geluid wordt op basis daarvan op een andere manier over de ruimte verdeeld. Wie twee Play:5’s aanschaft, kan de twee luidsprekers zo plaatsen dat de kamer gevuld wordt met een brede stereoklank.

Sonos wil het verschil maken met de software

Waar Sonos echt het verschil wil maken is de software. Die wordt onder meer gebruikt om de geluidskwaliteit voortdurend te verbeteren. Een leuke nieuwigheid die het bedrijf samen met de Play:5 introduceerde is Trueplay, een softwaretrucje dat meteen ook voor eerder uitgebrachte Sonos-speakers beschikbaar is.

Dat werkt zo: je loopt rond in de kamer terwijl de speaker een geluidssignaal uitzendt dat via de Sonos-app – voorlopig alleen via iOS – en de smartphonemicrofoon wordt geregistreerd. Op basis van die signalen stelt Sonos het audioprofiel van de speaker bij.

Trueplay is een bijzonder gemakkelijke manier om snel het geluid af te stellen. De veranderingen zijn niet altijd indrukwekkend – in de meeste kamers is een aanpassing zelfs niet nodig. Maar in een kleine badkamer met slechte akoestiek hoor je wel een beduidend verschil.

Met diezelfde Sonos-app installeer je in geen tijd nieuwe luidsprekers – een fluitje van een cent. Alle muziekdiensten worden in de Controller-app verzameld en zijn universeel doorzoekbaar. Je kan een Spotify-playlist laten afspelen op een speaker in de eetruimte, en tegelijk een andere afspeellijst van iTunes in de tuin ten gehore brengen. Of je kan alle speakers gewoon dezelfde muziek laten afspelen.

Gesloten wereld?

Apps van streamingdiensten zijn de laatste tijd alleen maar beter geworden. En dat is een probleem in de nogal gesloten Sonos-wereld Tegelijk kan die app nog een pak beter. De Sonos Controller werkt bij momenten wat onhandig en ook de interface van de app komt nogal oubollig over. Het feit dat Sonos er vasthoudt aan een eigen lettertype, en niet het standaardlettertype van iOS of Android gebruikt, doet de ogen rollen. Het bewijst dat Sonos een eigenwijs bedrijf is, en dat is zeker niet altijd positief. Sonos drukt zijn wil door en het is te nemen of te laten.

Apps van streamingdiensten zijn de laatste tijd alleen maar beter en mooier geworden, zeker in vergelijking met Sonos’ eigen Controller-app. En dat is een probleem in de nogal gesloten Sonos-wereld. Het zou leuker zijn om de luidsprekers meteen vanuit de apps van Apple, SoundCloud en Spotify aan te sturen. Sterker nog, Spotify maakt dat voor ontwikkelaars ook mogelijk. Maar het gaat vandaag meestal niet, omdat Sonos dat niet ondersteunt.

De wifi-technologie die Sonos gebruikt heeft wel voordelen. De verbinding is stabiel. Anders dan bij Bluetooth blijft het geluid bij Sonos gewoon doorspelen als je een telefoonoproep krijgt of als je telefoon uitvalt of buiten bereik is. Het Sonos-systeem dateert nog uit een tijdperk van toen Bluetooth vrij onbetrouwbaar was en Sonos maakt de bewuste keuze om geen Bluetooth aan te bieden. Maar tegenwoordig is muziek en geluid via Bluetooth in de meeste situaties wel gewoon vrij stabiel.

sonos play:5

Sonos biedt ook geen volledige ondersteuning voor Chromecast of Airplay. Snel het geluid van de Stievie-app naar je Sonos-geluidssysteem streamen? Dat gaat niet. Vanuit Android kan muziek dan weer wel rechtstreeks naar Sonos worden gestreamd via Google Play Music.

De app biedt ook nog geen ondersteuning voor streamingdienst Apple Music, terwijl die al sinds 30 juni actief is. Het komt er nu wel snel aan, belooft Sonos. Maar nogmaals: het was geen probleem als Sonos in de eerste plaats Airplay en Chromecast zou ondersteunen.

Tegenover al dat moois staat bovendien een heftig prijskaartje. Voor eind juli kostte de Play:5 nog 399 euro, na een algemene prijsverhoging van het Amerikaanse bedrijf 459 euro. Met de vernieuwde Play:5 doet het er nog een schepje bovenop: het topmodel van Sonos kost voortaan 579 euro. Dat is 1.158 euro als je een stereopaar wil aanschaffen. Sonos heeft natuurlijk wel goedkopere instapmodellen.

De Play:5 die je vandaag uit de verpakking haalt klinkt al uitstekend, maar in theorie zou hij over een paar jaar nog beter kunnen klinken dankzij software-updates Moet je het daarvoor laten? Als je het geld ervoor kan en wil neertellen zeker niet.

Deze speakers zijn bedoeld om járen mee te gaan en in huis te houden. De voortdurende introductie van nieuwigheden als TruePlay, waarmee Sonos ook echt waarmaakt dat het de geluidskwaliteit van een oude Sonos-speaker verbetert, doet het beste vermoeden. De Play:5 die je vandaag uit de verpakking haalt klinkt al uitstekend, maar in theorie zou hij over een paar jaar nog beter kunnen klinken dankzij software-updates.

Alleen moet je voor jezelf wel zorgvuldig de overweging maken – zeker als je nog geen multiroomsysteem hebt. Is het Sonos-systeem anno 2015 nog iets voor jou? Voor wie alleen een muzieksysteem zoekt, is Sonos een muzikale droom. Wie het geluid van Netflix of Stievie wil versterken terwijl hij in bad naar de iPad kijkt, vindt de veelzijdigheid van een Bluetooth-speaker misschien prettiger.

Origineel artikel : http://www.demorgen.be/technologie/sonos-play-5-klinkt-fantastisch-maar-is-het-579-euro-waard-b8668593/

Dit artikel is meer dan 6 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page