top of page
  • tim9043

Apple komt naar de domotica markt. Vrees en bibber elektricien!

Apple gaat deze week op de beurs WWDC* een automatisatie systeem voorstellen waardoor de gebruikers van de Apple producten hun centrale verwarming, verlichting, televisie en audio apparatuur gaan bedienen vanop hun iPhone / iPad apparaten, verteld de Financial Times ons. Dit systeem is gericht op de residentiele markt maar zou potentieel invloed kunnen hebben op de professionele audio-video installaties, omdat we plots heel eenvoudig alles kunnen gaan bedienen, zonder complexe (lees dure) aansturing systemen te moeten installeren….

De theorie achter Apple Domotica.

Sinds de lancering van de iPad hebben wij in de audio – video – domotica markt te kampen gehad met de infiltratie van diverse apparaten die plots aangestuurd worden vanuit hun eigen applicaties op smartphone of tablet. Deze trend is nog altijd stijgend en bemoeilijkt onze taak als systeem integrator, omdat het aan onze klanten soms moeilijk uit leggen is waarom we het éne apparaat wel kunnen aansturen en het andere niet. Het Apple systeem, denk ik, zou de concurrentie kunnen aangaan met Control4, Crestron, Niko, Vantage en al de andere systemen die op dit moment te krijgen zijn. Al deze bedrijven hebben al massale achteruit geboekt in de verkoop van hun touchpanelen, omdat de iPad duidelijk veel goedkoper is dan hun eigen touchscreen systeem.

Elk van deze fabrikanten hebben ook hun eigen applicatie uitgebracht (de éne betalend, shame on you! – de andere gratis – yeah!) om de strijd te kunnen aan gaan met de touchscreens (lees smartphone of tablets) van Apple. Maar als deze actie van Apple echt door gaat, kan er wel een massale verschuiving gaan plaatsvinden in de custom installation markt. Een wijze man zei me ooit, je moet continu schakelen om vooruit te kunnen gaan. Een andere wijze man vertelde me dan weer, “innoveer of sterf” – de laatste quote sluit het beste aan met de Smart Living filosofie trouwens.

Misschien is het grootste probleem wel dat elk apparaat (denk aan Doorbot, Sonos, Airplay, XBMC, X10) hun eigen app heeft, met hun eigen interface en dat het daardoor verdomd moeilijk wordt alles te bedienen. Continu wisselen tussen app, continu nadenken hoe een interface werkt en continu al die f#cking apps up 2 date houden. Eigenlijk moet er iemand een app maken en ervoor zorgen dat al die systemen aan elkaar gelinkt kunnen worden, no mather wat hun interface is. En wie kan dit beter, dan de fabrikant van de smartphone of tablet himself. De fabrikant met een riante oorlogskas die wel onuitputtend blijkt te zijn. Een beetje zoals de pot goud op het einde van de regenboog.

Een voorbeeld van het probleem.

De domotica markt (wat een raar woord), is zo gefragmenteerd op dit moment. Ik spreek hier uit ervaring, niemand weet nog goed, wie welk product brengt. Dit weekend heb ik nog een gesprek gehad met een klant die me vertelde dat zij voor het beste domotica systeem hadden gekozen, welk compleet aansloot met hun behoeften (dat zeiden deze man en vrouw mezelf) want, de verkoper op Batibouw had dit verteld. Het domotica systeem dat hij zelf had ontworpen, wel, ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Het was een soort een app die wat relais aanstuurden en die een puls over het bestaande elektriciteitsnetwerk gebruikte, om de drukknoppen en de actoren te kunnen bedienen. Ok, zo zijn er ondertussen wel meerdere. (ik kan ze zelfs niet meer tellen) En daar zit net de zwakte en het “gat in de markt” volgens mij. De domotica markt is een echte hobbyisten markt op dit moment, iedereen doet maar wat. Vooral op de Europese markt lijkt me dit me een complete waarheid te zijn. Iedereen is zo zelfverzekerd van hun eigen systeem, waardoor er chaos heerst. Een grote speler zoals Apple zou er wel eens voor kunnen zorgen dat alles een overkoepelend geheel. Een samenspel van factoren dus.

Verlichtingaansturing met domotica

Google zijn Nest

Een andere reden waardoor dat we kunnen denken dat er wel eens waarheid zou kunnen zitten in dit artikel, is dat Google, “Nest Labs” heeft over gekocht voor het waanzinnige bedrag van 2.8 biljoen dollar. Nest Labs maakt intelligente thermostaten en heeft een heel arsenaal van automatisatie producten in hun kluis zitten. Microsoft en Intel hebben al vele pogingen ondernomen voor in de automatisatie markt voet aan wal te krijgen maar omdat deze markt compleet gepenetreerd is door iPhone en iPads denk ik, dat Apple eigenlijk al lang een voet tussen de deur heeft voor dit type systemen. We kunnen eigenlijk hier maar één ding op dit alles zeggen – innoveer of sterf.

* The Apple Worldwide Developers Conference (WWDC)

Dit artikel is meer dan 7 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page