top of page
  • tim9043

Transformatoren voor LED wat zijn dat nu?

Wat doet een transformator of LED driver?

Samengevat kan je zeggen dat een transformator wisselspanning omzet naar een kleinere of grotere gelijkaardige spanning

Om een laagspanning 12V (LED en/of halogeen) lamp te laten werken in huis heb je een transformator (of soms wel eens in de volksmond trafo of driver genoemd) nodig, die van de 230V spanning (wat uit het stopcontact komt) een 12V laag spanning maakt. Dergelijke trafo’s kennen we in twee soorten: een gewikkelde -en een elektronische transformator. Allebei verkrijgbaar in een dimbare en niet dimbare variant.

De traditionele gewikkelde transformator

Deze transformator werd vroeger heel gebruikt en heeft een grote ijzeren kern waar veel koperdraad omheen gewikkeld is. Door dit constructie is hij groot, zwaar en wordt daarom nog maar zelden gebruikt. Niet dimbare LED verlichting doet het meestal goed met een dergelijke transformator (of driver), maar als de overcapaciteit erg groot is, dan levert deze toch nog wel heel hoge spanningen. Met een eenvoudige fase aansnijding dimmer werkt ook onze dimbare LED verlichting perfect via een gewikkelde transformator. Nadeel van zo een combinatie is dat de transformator minder efficiënt is, met bijna 20% verlies!

transformator

Gewikkelde “klassieke” transformator


Elektronische transformator en LED verlichting

Een elektronische transformator is eigenlijk de meest gebruikte LED transformator. Dit type transformator zet via elektronica een 230v (50hz) signaal om naar 12 Volt. Omdat er gebruik gemaakt wordt van elektronica is deze transfo veel kleiner en lichter dan een gewikkelde variant. Het vermogen dat dit type transformator kan leveren is bepalend voor het aantal en type lampen dat je aan kan sluiten. Bij een elektronische transformator moet er een minimaal vermogen aangesloten worden anders functioneert deze niet.Omdat LED verlichting 7 maal minder stroom verbruikt dan een halogeen lamp, is er een grote kans dat het afgenomen vermogen onder de minimum waarde van een halogeen transformator komt. Het gevolg: lampen gaan niet aan, ze gaan kapot door piekspanningen, ze brommen, ze knipperen of het licht flikkert een beetje, afhankelijk van het precieze ontwerp van de transformator. Om dit probleem met gewikkelde transformatoren te voorkomen, zijn de elektronische transformatoren op de markt gekomen. Ze kunnen worden belast met een vermogen van 0,1 Watt tot het maximale vermogen van de transformator.

Verdere vragen? Laat vrijblijvend een comment achter!

Dit artikel is meer dan 3 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

5 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page