top of page
  • tim9043

Thuisbatterij kopen? 6 zaken die je moet weten

Nu het voordeel van de terugdraaiende teller vervalt, stellen velen zich de vraag: is het interessant om een thuisbatterij te kopen, of niet? Met een thuisbatterij kan je immers je indirecte zelfconsumptie verhogen. Met andere woorden: je energie opslaan wanneer je ze niet onmiddellijk kan verbruiken (directe zelfconsumptie).

1. Sanitair warm water als alternatieve ‘batterij’?

Het is een logische reflex: “Energie terugsteken op het net is niet langer interessant, dus moet ik mijn opgewekte energie opslaan in een batterij.” Nochtans is dit niet de eerste stap. Je begint best met je energie te managen door ze te gebruiken op het moment je ze nodig hebt. Dit kan je manueel doen, maar een goed energiemanagementsysteem kan het werk voor jou doen. Denk daarbij niet alleen aan EV of witgoed inschakelen als de zon schijnt, maar in de eerste plaats aan een elektrische boiler of warmtepompboiler voor sanitair warm water. Want dat heb je altijd nodig, winter én zomer.

2. De juiste prijs voor een thuisbatterij?

Waar de meeste prosumenten eerst rekening mee houden, is de prijs. Hoeveel moet je vandaag neertellen voor een gemiddelde thuisbatterij? Doorgaans mag je uitgaan van €5.000 à €10.000, installatie en omvormer inclusief. Nogmaals: een batterij zou eigenlijk de laatste stap moeten zijn, na een energiemanagementsysteem. Dat EMS zal dus ook in je totale kostprijs zitten.

3. Premie thuisbatterij 2021?

Nog tot 31 december 2021 kan je voor een thuisbatterij een premie aanvragen bij de Vlaamse Overheid. Momenteel bedraagt die 250 euro per kwh werkelijke capaciteit van het batterijsysteem, tot maximaal 3.200 euro of 35% van de investeringskost. Vanaf 1 april bedraagt de premie €300 per kWh.

Let op, de aanvraag dient te gebeuren binnen drie maand na de laatste factuurdatum. De batterij moet ook geplaatst zijn door een elektrotechnisch installateur, voor het einde van het jaar, en aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen.

4. Welke capaciteit moet mijn thuisbatterij hebben?

Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 10kWh per dag. Een batterij van 10kWh kan dus je verbruik van een hele dag dekken. Uiteraard hangt alles af van je energieprofiel: rijd je met een elektrische wagen? Verwarm je elektrisch? De volgende vuistregel kan je helpen bij de dimensionering: 1 à 1.2 keer het vermogen van je zonnepaneleninstallatie, is wat je doorgaans mag rekenen.

5. AC- of DC-batterij?

Een AC-gekoppelde batterij wordt parallel geplaatst op je reeds aanwezige PV-installatie. De voordelen? Je kan gewoon je PV-installatie behouden en dit systeem valt gemakkelijk te retrofitten. Daartegenover staat dat je meer conversiestappen hebt, 2 omvormers nodig hebt, wat resulteert in een hogere kost en grotere verliezen.

Met een DC-gekoppeld batterijsysteem beschik je over een omvormer waarop je onmiddellijk je batterij kan koppelen aan DC-zijde. Hierdoor heb je minder conversiestappen en kan je een kleinere omvormer nemen. Gevolg: een lagere kost en minder verliezen. Bovendien zal je dit systeem in de toekomst onmiddellijk op het DC-net kunnen aansluiten. Het enige nadeel is dat je je huidige omvormer zult moeten vervangen.

6. Batterijen, slecht voor het milieu?

Het is contradictorisch, maar als al die batterijen in het milieu terecht komen, zijn we natuurlijk ver van af. De hoofdreden waarom we inzetten op zelfconsumptie, blijft het redden van ons klimaat. De standaardgarantie van een batterij bedraagt 10 jaar. Na die termijn presteert de gemiddelde batterij nog op 60% van zijn kunnen, en mogen we ervan uit gaan dat een groot deel in de recyclageparken van Bebat terechtkomen. Maar ook hier staat de technologie gelukkig niet stil. Met de zoutwaterbatterij van Greenrock heeft BlueSky Energy momenteel de meest ecologische batterij op de markt als tegenhanger van de gangbare Lithium-Ion batterij.

Meer weten over thuisbatterijen? Kom vrijblijvend eens praten!

40 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page