top of page
  • tim9043

Sonos TruePlay: wat is het en hoe werkt het?

De luidsprekers van Sonos staan bekend om hun gebruiksgemak en uitstekende geluidskwaliteit. Met het creëren van een multiroom-systeem kunnen er echter problemen opduiken met de akoestiek, Sonos TruePlay moet daar mee helpen.

Het multi-roomsysteem van Sonos

De luidsprekers van Sonos zijn zo populair omdat ze een eigen protocol hebben voor het draadloos streamen van muziek wat zeer gebruiksvriendelijk is. Het instellen en controleren van de speakers gaat vlot aan de hand van een eigen applicatie voor smartphones of tablets. Je kan een speaker van Sonos in zowat elke kamer installeren en vervolgens in de app aanduiden in welke kamer je muziek wil streamen. Dat kan van zowel je eigen lokale muziekbibliotheek alsook via heel wat streamingdiensten. Meer info over Sonos en wat je er allemaal mee kan doen lees je hier.

Wanneer je speakers in verschillende kamers plaatst kunnen er zich echter wat problemen voordoen. Elke kamer kan een verschillende akoestiek hebben, waardoor muziek niet altijd even helder wordt afgespeeld. Eigenlijk zou je in elke kamer apart de speaker moeten tunen om de beste geluidsweergave te krijgen. Daar heeft Sonos een simpel systeem voor bedacht, namelijk Sonos TruePlay.


Wat is Sonos TruePlay?

Sonos TruePlay is een technologie die gebruik maakt van de microfoon in je smartphone of tablet om speakers in elke kamer te tunen. Door een bepaald geluidsbestand af te spelen in elke kamer, en dat vervolgens te analyseren aan de hand van je smartphone of tablet, weet Sonos in welke mate geluid correct wordt afgespeeld. Vervolgens kan de app de juiste signalen aan je speaker doorgeven en kan deze zichzelf correct afstellen voor de ruimte waar het apparaat zich in bevindt.

sonos familie

Hoe werkt het?

Sonos TruePlay werkt met de Sonos Play:1, Play:3 en Play:5. De nodige software werkt alleen op een iPad, iPhone of iPod Touch. Android-apparaten worden dus niet ondersteund voor deze functie. Als je de juiste apparaten hebt en de Sonos-app opent verloopt het proces zeer simpel.

Eerst open je de Sonos-app en navigeer je naar Instellingen > Instellingen kamer. Vervolgens kies je de kamer waarin de speaker staat die je wil afstellen en zorg je ervoor dat je zelf ook in die kamer staat met je smartphone of tablet. Vervolgens tik je op “TruePlay Tuning” en laat je de speaker zijn werk doen. Hij zal nu een geluid afspelen en je smartphone of tablet zal dit registreren.

Tijdens het proces moet je met je smartphone of tablet doorheen de ruimte lopen en rustig ermee zwaaien zonder ruis te creëren, zoals de dame in dit filmpje uitbeeldt. Het is belangrijk om je toestel rustig te bewegen zonder je hand voor de microfoon te plaatsen. Daarnaast moet het proces ook gebeuren in een compleet stille ruimte, je doet dit dus ook best wanneer er niemand anders thuis is. Hou er ook rekening mee dat je zelf het volume niet mag aanpassen tijdens het proces.

Dit artikel is meer dan 5 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page