top of page
  • tim9043

Vlaanderen haalt kosten voor openbare verlichting uit elektriciteitsfactuur

De kosten voor het onderhoud van de openbare verlichting worden in Vlaanderen vanaf 1 januari 2022 niet langer doorgerekend via de distributienettarieven. Dat heeft minister van Energie Zuhal Demir besloten.


‘De betaalbaarheid van de energiefactuur voor gezinnen blijft voor mij een prioriteit’, aldus Demir. ‘Na de verdere afbouw van de oversubsidiëring van hernieuwbare energie, het sluiten van de achterpoortjes bij windturbinesubsidies en de zonnepanelenpremie die niet in de energiefactuur zal terugkomen, zorgt ook dit initiatief ervoor dat de Vlaamse componenten in de energiefactuur verder dalen.’


straatverlichting

Distributienettarieven De kosten voor de exploitatie van die verlichting van wegen, paden, pleinen, bruggen, tunnels of waterlopen onder het beheer van een gemeente of een autonoom gemeentebedrijf worden doorgerekend via de distributienettarieven in de elektriciteitsfactuur. De totale kosten voor de exploitatie bedroegen in 2019 zo’n 7,6 miljoen euro, in 2017 was dat nog zo’n 8,9 miljoen euro.

Vanaf 1 januari 2022 worden deze kosten voor openbare verlichting niet langer doorgerekend via de distributienettarieven op de elektriciteitsfactuur.

Door tegelijk ook in te zetten op verledding van de straatverlichting zullen de kosten van de elektriciteit dalen. Samen met de lokale besturen wil Fluvius alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar led’s. Via die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op het energieverbruik, en 44.000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie en een opstap naar ‘slimme steden’. Het besluit dat Demir voorlegde aan de Vlaamse regering gaat nu voor advies naar de adviesraden en de Raad van State.

Bron : https://ledmagazine.nl/nieuws-led/i23241/vlaanderen-haalt-kosten-voor-openbare-verlichting-uit-elektriciteitsfactuur

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page