top of page
  • tim9043

Niko werkt aan meer interactie via lidmaatschap van KNX België

Sinds begin vorig jaar is Niko lid van KNX België en daarmee onderdeel van een groeiend netwerk van professionele partijen in woning- en gebouwautomatisering. Niko, dat dit jaar 100 jaar bestaat, is al decennialang een prominente partij in de residentiële markt. Met Niko Home Control, maar bijvoorbeeld ook met schakelmateriaal, verlichtingsturing en deurcommunicatie. “In deze markt komen de producten en systemen steeds meer bij elkaar. Om in dat speelveld de interactie te bevorderen, vinden wij het belangrijk om ons bij KNX België aan te sluiten.” Kantoorniko Aan het woord is Stephane Willaert, directeur Partnerships bij Niko. Hij vertegenwoordigt zijn bedrijf binnen KNX België en vertelt wat Niko van het lidmaatschap verwacht. “Sinds wij een Deense en Zwitserse producent van sensoren hebben overgenomen – die al bij KNX Association waren aangesloten – zijn wij automatisch ook onderdeel van de KNX-community. Die sensoren worden langzaam maar zeker onder de naam Niko op de markt gebracht.”


Geen ‘zwart-witte’ wereld “Dit betekent dat er op de Niko roadmap KNX-oplossingen staan en nog zullen bijkomen, waar we op gepaste tijd over zullen communiceren. Bovendien is dat niet de belangrijkste reden dat wij ons bij KNX België aansluiten. Wij zien, zoals velen met ons, dat onze markt geen ‘zwart-witte’ wereld meer is. De systemen groeien, mede onder invloed van IP-connectiviteit, steeds meer naar elkaar toe. Samenwerking en integratie zijn de sleutelwoorden. In onze optiek gaat het in de toekomst om twee dingen: compatibiliteit en eenvoud. Daar willen wij samen met alle andere spelers in deze markt aan werken.

Integratie eenvoudig maken Stephane Willaert vertelt dat Niko om die reden begin dit jaar ook een open API voor haar systeem beschikbaar heeft gesteld. “We zullen zien dat er de komende jaren steeds meer koppelingen komen. Met onze API kunnen integratoren een integratie met ons systeem realiseren. In de nieuwbouw zal je niet zo snel een combinatie van Niko Home Control en KNX gebruiken, maar bij uitbreiding van bestaande systemen is dat zeker een realistisch scenario. Met de open API willen wij deze optie een stuk toegankelijker en eenvoudiger maken.”

100 jaar bestaan Het Belgische familiebedrijf Niko werd in 1919 opgericht door de broers Alphonse en Werner De Backer als fabrikant van schakelaars en stopcontacten. Door de jaren heen is Niko uitgegroeid tot een van de grootste spelers op de residentiële markt, met elektrische en elektronische oplossingen om gebouwen beter laten werken voor iedereen die erin leeft en werkt. Niko is met ruim 700 medewerkers actief in 12 Europese landen. De laatste jaren zet Niko ook volop in op doordacht design en een milieuvriendelijke aanpak. Daarvoor investeert het bedrijf sterk in onderzoek en ontwikkeling.

407 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page