top of page
  • tim9043

Nieuwe privacyvoorwaarden Sonos verklappen: spraakbediening dichtbij

Het lijkt erop dat het niet lang meer duurt voordat Sonos spraakbediening gaat ondersteunen. Dat blijkt uit een update van de privacyvoorwaarden van het bedrijf, waarvan de website Numrush (eveneens de bron van dit artikel) de Nederlandstalige versie heeft ingezien. Een jaar geleden maakte het bedrijf al bekend stembediening te willen ondersteunen met de spraakassistent Alexa.

“Het is geen geheim dat we hier al een tijdje aan werken”, schrijft het bedrijf in een bijbehorende Nederlandstalige blogpost, eveneens ingezien door Numrush, waarin het nieuwe privacybeleid wordt toegelicht. In het bericht legt Sonos onder meer uit dat gegevens verzameld via stembediening alleen worden gedeeld met bedrijven waar je toestemming voor hebt gegeven.

“De planning is dat de blog en de nieuwe privacyvoorwaarden op 24 augustus online komen”, zegt een perswoordvoerder namens Sonos. Wanneer spreekbediening precies geactiveerd wordt, kan de woordvoerder nog niet zeggen. “Als alles volgens plan gaat wordt het dit najaar, maar ik kan daar geen concrete datum aan plakken”, zegt hij.

Ook over welke spraakassistenten Sonos gaat ondersteunen, wil hij niets kwijt. In de voorlopige privacyvoorwaarden wordt wel de naam Amazon genoemd, wat erop duidt dat Alexa ondersteund gaat worden. De woordvoerder wilde dat echter niet bevestigen.

Ook over de gevolgen die ondersteuning van spraakbesturing voor de Nederlandse markt heeft, wil hij niets kwijt. De grootste spraakassistenten (zoals Siri, Cortana, Google Assistant en Alexa) ondersteunen tot nu toe vooral Engels, maar zijn in sommige gevallen wel in Nederland beschikbaar.

Privacy

In de nieuwe privacyvoorwaarden schrijft Sonos dat producten die spraakbediening ondersteunen, continu luisteren naar een activeringswoord. Deze opnames worden niet met Sonos of andere bedrijven gedeeld. Het apparaat begint pas met opnemen zodra het activeringswoord is gehoord. Er gaat een lampje branden om aan te geven dat geluid wordt opgenomen.

Deze opname wordt wel gedeeld, namelijk met de maker van de spraakassistent die je gebruikt. In het geval van Alexa zal dat bijvoorbeeld Amazon zijn. Sonos zelf bewaart de gegevens niet.

Dit artikel is meer dan 4 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page