top of page
  • tim9043

De voordelen van het draadloze KNX-RF domotica systeem

Draadloze technieken worden aan de ene kant bejubeld, en aan de andere kant verguisd. Bejubeld vanwege het gemak, verguisd vanwege de storingsgevoeligheid.

KNX is een domoticaprotocol dat vooral bekendstaat om de bedrade variant, die veelvuldig wordt toegepast in professionele gebouwautomatisering. De draadloze KNX-RF variant blijft daardoor soms onderbelicht. En dat is niet terecht, want ook KNX-RF heeft genoeg te bieden. KNX-RF wordt op het moment o.a. gebruikt door SiemensJung en Hager. Deze bedrijven maken stuk voor stuk producten gericht op de professionele installateur. Hierdoor zijn ze wat duurder van aanschaf, maar allemaal voorzien van een nette afwerking, hoge kwaliteit en een eenvoudige configuratie.

Waarom KNX-RF?

In sommige gebouwen is het simpelweg niet mogelijk om veel kabels te trekken. Bij een professionele domotica-installatie kan de totale lengte van de benodigde kabels gemakkelijk in te kilometers lopen. Bij gebouwen, zoals bijvoorbeeld monumenten, zijn grootschalige verbouwprojecten niet mogelijk. Je wilt ook niet dat alle kabels in het zicht lopen. In zulke situaties biedt een professioneel draadloos domoticasysteem als KNX-RF uitkomst.

Hoewel bedrade netwerken op dit moment vrijwel altijd robuuster, veiliger en minder storingsgevoelig dan draadloze netwerken zijn, ontwikkelt de draadloze techniek zich snel. In de grote KNX-RF multi update, van enkele jaren geleden, kreeg het protocol ondersteuning voor met batterijen gevoede apparaten en werd de werking over vijf i.p.v. een frequentiekanaal gerealiseerd. Dit maakt het protocol veel minder gevoelig voor storing van andere zenders.

Het grootste voordeel van draadloze systemen is dat ze gemakkelijk toegepast kunnen worden in bestaande bouw. Ze zijn voor een installateur gemakkelijk te installeren. Voor het plaatsen van een sensor, zoals bijvoorbeeld een bewegingsmelder zijn er door batterijen gevoede varianten die makkelijk op willekeurige plekken in huis gemonteerd kunnen worden. Door bovenstaande ontwikkelingen is het erg eenvoudig om een fraai afgewerkte professionele domotica-installatie op basis van het draadloze KNX-RF te realiseren.

Dit artikel is meer dan 2 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page