top of page
  • tim9043

Bowers & Wilkins CM10 is bijna beschikbaar!

Een spectaculair nieuw vlaggenschip model voor de CM Serie

De CM10 is het nieuwe vlaggenschip uit de CM Serie. Hij is voorzien van een geheel nieuw ontworpen tweeter-on-top, een ontkoppelde FST™ midrange en drie bass-drivers voor adembenemende prestaties die een nieuw hoogtepunt in de CM Serie vertegenwoordigen. De speaker is verkrijgbaar in vier fraaie kleuren.


BowersandWilkins_CM10_Gloss_Black_Livingroom (Medium)

Met trots introduceert Bowers & Wilkins de nieuwe CM10, de top luidspreker uit de CM Serie. De lancering van CM10 is een bepalend moment voor deze alom gewaardeerde Serie. Hij zet een nieuwe standaard in prestaties, is voorzien van vele innovaties en brengt voor het eerst enkele wezenlijke Bowers & Wilkins technologieën naar deze luidspreker-range.

De eerste van deze unieke Bowers & Wilkins technologieën is direct duidelijk: CM10 is het eerste model uit de CM Serie met een tweeter-on-top configuratie; een karakteristieke eigenschap van de veelgeprezen Bowers & Wilkins 800 Series Diamond, die te vinden is in ’s werelds meest veeleisende opnamestudio’s. Door de tweeter op deze manier te isoleren wordt de geluidslokalisatie en verspreiding verbeterd, waardoor er een natuurlijker, ruimtelijker geluid ontstaat.


BowersandWilkins_CM10-Gloss_Black_Close-up (Medium)

De tweeter dome die zich in de bijzondere behuizing bevindt, markeert eveneens een primeur voor de CM Serie. De CM10 maakt gebruik van een nieuw ontwerp, deels gebaseerd op onderzoek naar de koolstofvezel versterkte tweeter die te vinden is in PM1. In de CM10 is de rand van de aluminium dome versterkt met een tweede laag aluminium die het profiel van de centrale dome nabootst, waardoor er een nieuw en opvallend ‘double dome’ ontwerp ontstaat. Deze aanpak verstevigt de gehele structuur en voorkomt dat er een ‘rondheidfout’ optreedt in de spreekspoel bij hogere frequenties. Dit leidt tot de beste prestaties ooit gehoord van een CM Serie luidspreker: de double dome drijft de eerste break-up frequentie van de standaard dome omhoog van de 30kHz naar een nog indrukwekkendere 38kHz. Dit maakt de tweeter zuiverder in het zo belangrijke hoorbare bereik onder 20KHz. Het resultaat is een uitzonderlijke helderheid en controle, zelfs met de meest complexe muziekreproducties.

Het verplaatsen van de tweeter naar de bovenkant van de speakerkast heeft meer voordelen. De hoogte van CM10 is gelijk aan die van CM9, maar door meer diepte te creëren in de behuizing en zowel de tweeter als de FST midrange drive units te verplaatsen, is voldoende extra ruimte ontstaan voor een extra bass drive unit. Om het anders te zeggen: CM10 heeft 50% méér bass driver oppervlakte dan CM9, met drie drivers in plaats van twee. Door toepassing van een derde woofer wordt een diepere laagweergave bereikt. Deze extra bass driver helpt ook om vervorming te voorkomen en maakt een hoger maximaal afspeelniveau mogelijk.


BowersandWilkins_CM10_Wenge_Livingroom (Medium)

Veel aandacht is ook besteed aan het zo belangrijke midrange gebied. De CM10’s Kevlar® FST driver is – voor de eerste keer in de

CM Serie – ontkoppeld van speakerkast. Deze prestatieverbeterende oplossing reduceert niet alleen hoorbare verkleuring van het geluid, maar maakt de luisteraar ook veel minder bewust van de plaatsing van de luidspreker zelf.

De FST drive unit wordt stevig op z’n plaats gehouden met een ontkoppeling, zoals deze ook te vinden is in 800 Series Diamond modellen. Het verplaatsen van de midrange driver naar de bovenkant van de luidsprekerkast geeft hetzelfde resultaat als het plaatsen van de tweeter bovenop de kast; het verbetert de spreiding en voorkomt diffractie.

Het cumulatieve effect van al deze verbeteringen is dat, vergeleken met CM9, de Bowers & Wilkins CM10 luider speelt en voorziet in een dieper doorlopende laagweergave. Bovendien kenmerkt hij zich door een betere spreiding en plaatsing en veel minder vervorming en kleuring. Het is een waardig topmodel voor de CM Serie en brengt de prestaties van deze range naar nieuwe hoogten.

De CM10 kan geleverd worden in een reeks afwerkingen die in elke ruimte passen. Kies uit twee echte houten fineerafwerkingen, Rosenut of Wengé, of twee lak versies, Black Gloss of Satin White.

Bowers & Wilkins’ CM10 is verkrijgbaar in september voor € 1.800 per luidspreker.

Dit artikel is meer dan 8 jaar oud - waarschijnlijk is deze informatie niet meer relevant of van toepassing.

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page